Alexandra: ‘Hoe hou ik mijn broer op afstand?’

familieruzie

Alexandra en haar broer hebben elkaar nooit gelegen en hebben daarom al jaren geen contact meer. Hun ouders zouden graag zien dat de twee het contact herstellen. Ze vraagt mediator Michiel Hordijk om hulp.

Alexandra: “Helaas heb ik te maken met een familieruzie tussen mij en mijn broer. Dit is eigenlijk mijn hele leven al zo. Hij is inmiddels 46 en ik ben 42. We hebben elkaar nooit gelegen, althans dat is mijn gedachte erover, hij vindt van niet. Mijn omgeving bestempelt hem als een weirdo, maar mijn ouders zeggen: ‘ja, maar met een klein hartje’, ADHD, weinig beheersing en een grote mond. Ik vind het een kruising tussen Donald Trump en René Froger, als ik die vergelijking mag maken. Vorige week is voor de zoveelste keer de bom enorm gebarsten. Zes jaar geleden heb ik aangegeven afstand van hem te willen doen (om 1000 redenen), maar in de tussenliggende jaren zoekt hij toch steeds contact met mij. Nu komt het meest emotionele stuk, mijn ouders snappen de hele situatie, maar willen toch graag dat ik het contact herstel met hem. Dat lukt mij gewoonweg niet meer, maar tegelijkertijd kan ik niet aan de wens van mijn ouders voldoen, wat mij slapeloze nachten brengt.”

De mediator: “Wat een verhaal beschrijf je hier. Ik kan mij helemaal voorstellen dat je de vraag hebt gesteld om te weten wat je met deze situatie aan kunt. De manier waarop je je situatie beschrijft komt op mij heel beeldend over. Ik zou heel erg benieuwd zijn naar de beschrijving die je broer en je ouders eraan geven. Maar dat hebben we hier niet voor handen, dus ga ik hier in op jullie gezinssituatie bekeken door jouw bril. In een gezin zijn verschillende verbanden. Iedereen kan begrijpen dat de relatie tussen ouders en kinderen anders is dan de relatie tussen broers en zussen. Het wordt ingewikkeld als de twee relaties zich met elkaar gaan vermengen zoals jij hierboven beschrijft. Helaas komt het ‘familiediner’ moment niet overal voor.

In de emoties ligt heel erg verborgen het risico dat er nooit meer contact zal zijn. Voor jou is dat misschien een wens, maar voor je ouders een angst. Van daaruit bewegen jullie beiden ten opzichte van elkaar. En je broer? Die beweegt mee. Hij is eigenlijk in mindere mate betrokken in jullie proces. De verandering die je voor jezelf zou kunnen proberen is te accepteren dat je hem misschien soms wel ziet. In de praktijk bepaal je zelf de frequentie, misschien wel een keer per jaar of per twee jaar. Dit vraagt veel van jou, omdat je hiermee ook nog eens voor je gevoel toegeeft aan je ouders. En ik zou willen voorstellen dat dat dan ook precies het onderwerp is dat je met je ouders zou kunnen bespreken. Wat mogen zij van jou verlangen? En wat kunnen zij jou hierin geven?”

Over de mediator

“Er gebeurt altijd wel iets in je sociale omgeving waardoor je even van je stuk bent gebracht. iMediators is in die gevallen een handige partner om bij je te hebben. Online of aan tafel helpen wij vrienden, partners en collega’s weer in gesprek te komen. Samen naar een nieuwe toekomst zonder jezelf te verliezen.”

Michiel Hordijk (44) is full certified mediator in familie-  en arbeidskwesties. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin.Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar: viva@imediators.nl

Beeld iStock