Alles over de Pil

geroosterde venkel

Geschiedenis van de pil
Deze meneer mogen we met z’n allen heel dankbaar zijn. Het is Gregory Pincus en hij bracht de hormomale regeling van de vruchtbaarheid in kaart. Pincus bedacht dat een pil met oestrogeen en progesteron de ovulatie tegen kon gaan: de pil was geboren. Sinds de introductie van de pil in het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw, is de pil een ontzettend populair anticonceptiemiddel geworden. Het zorgde ervoor dat sex los werd gekoppeld van geboorte en dit heeft een grote invloed gehad op de emancipatie van vrouwen.

Hoe werkt de pil?
Als we het hebben over de pil, dan gaat het meestal om de zogenoemde combinatiepil. Deze bevat de hormonen progestageen en oestrogeen en is verkrijgbaar in verschillende merken, die verschillen in de combinatie, dosering en hormonen. De combinatiepillen zitten in een strip en je slikt er elke dag 1, gedurende 3 weken. Na deze 3 weken volgt er een zogenoemde stopweek, waarin je geen pil slikt. In deze week word je ongesteld. Ook tijdens deze stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Is de stopweek voorbij, dan begin je met een nieuwe strip pillen. Met de combinatiepil kun je tevens je menstruatie uitstellen door na je vorige strip meteen met een nieuwe strip te beginnen. De combinatiepillen zijn er als éénfasepil, waarbij je elke dag precies dezelfde hoeveelheid hormonen krijgt, en als twee- en driefasenpil, waarbij de hoeveelheid oestrogeen en progestageen in de tabletten in de loop van de 3 weken verandert.

Bron: anticonceptie.nl

Welke pil neem je?
Nederland blijkt buitengewoon conservatief als het gaat om het gebruik van anticonceptiepillen: 44% van de pilgebruiksters slikt een pil die bijna 35 jaar geleden werd ontwikkeld. Dat blijkt uit cijfers van IMS. Nergens ter wereld worden deze ‘oude’ pillen nog (zo veel) voorgeschreven. Nieuwere anticonceptiepillen bevatten minder hormonen dan de oudere pillen, of een andere samenstelling. Dit zorgt er voor dat gebruiksters minder last hebben van bijvoorbeeld vochtgerelateerde problemen of premenstruele (PMS) klachten. Aan de andere kant worden door diverse instanties vraagtekens gezet bij de zogenaamde ‘derde generatie pillen’. Ze zouden een verhoogd risico op trombose geven en zijn vaak duurder dan de ‘oudere’ pillen. Wil je meer informatie over deze nieuwere pillen, kijk dan op www.mijnpil.nl. En vraag je huisarts altijd om goed avies als je begint met het slikken van de pil.

Pil vergeten?
Wat te doen als je de pil vergeten bent? Met dit simpele testje op internet is het je zo duidelijk: www.pilvergeten.nl.

Pil vergeten in de 1ste week?
Neem de vergeten pil alsnog in (ook al moet je dan 2 tabletten op hetzelfde moment innemen) en maak de strip af. Omdat een eisprong kan hebben plaatsgevonden, ben je de eerste 7 dagen niet beschermt. Heb je in de week voorafgaand aan de vergeten pil seks gehad, dan moet je doorgaan met de strip en de morning-after pil halen.

Pil vergeten in de 2e week?
Neem de pil alsnog in en maak de strip af. Je hoeft geen morning-afterpil te halen, de pil is nog steeds betrouwbaar.

Pil vergeten in de 3e week?
Je kunt de strip afmaken en doorgaan met de volgende strip (dus geen stopweek inlassen) of je kunt stoppen met de pil en na 7 dagen met een volgende strip beginnen. Let op dat een stopweek nooit langer dan 7 dagen mag duren!

Wanneer is de pil onbetrouwbaar?  • Als er meer dan 36 uur zit tussen het innemen van 2 pillen.
  • De stopweek langer dan 7 dagen duurt.
  • Als je hebt moeten overgeven binnen 4 uur nadat je de pil geslikt hebt.
  • Als je diarree hebt.
  • Sommige geneesmiddelen beïnvloeden de werking van de pil, lees altijd goed de bijsluiter en vraag je arts om raad.