Altijd slechte relaties of single? Het zit in je genen

slechte relatie

Hoe gelukkig je bent in de liefde hangt volgens dit onderzoek mogelijk af van je DNA.

Mannen en vrouwen die worden geboren met genentype ‘G’ hebben 20% meer kans om single te zijn of een slechte relatie te hebben dan mensen zonder die bepaalde marker in hun DNA. Dat blijkt uit onderzoek van Peking University. Er werkten 600 studenten mee aan de studie. De onderzoekers keken naar C-genen en G-genen. Iedereen heeft er hier twee van hetzelfde type, of een van elk. De C-genen zorgen voor hogere serotoninewaarden dan de G-genen. En dat welbekende happy hormoon speelt juist een belangrijke rol in onze relaties met anderen en ons verbonden voelen met mensen om ons heen.

Pessimisme

De helft van de studenten met twee C-genen had een relatie tegenover 40% van de studenten met een of twee G-genen. Volgens onderzoeker Xiaolin Zhou hebben de mensen met G-genen een verhoogde kans om neurotische persoonlijkheden en psychische stoornissen zoals depressies en borderline te ontwikkelen. Zhou: “Pessimisme en neuroticisme zijn nadelig voor de vorming, kwaliteit en stabiliteit van relaties. Dus de connectie tussen de G-genen en psychische stoornissen kan bij dragers ervan de kans op dates of een romantische relatie verkleinen.” Karaktertrekken als pessimisme zijn natuurlijk sowieso niet bijster aantrekkelijk.

Opvallend

Je genenpakket laten testen op de aanwezigheid van G-genen wordt waarschijnlijk wat lastig. En gelukkig is het onderzoek geen reden tot directe paniek. Bij een andere bevolkingsgroep zouden de uitkomsten anders kunnen zijn. Psycholoog Aleksandr Kogan van de Cambrigde University vindt het onderzoek wel opvallend: “Een heleboel dingen zijn van invloed op de vraag of je in een relatie zit of niet. Mensen gaan uit elkaar onder veel verschillende omstandigheden. Dus je zou niet verwachten dat iedereen die twee keer het C-gen heeft ook in een vaste relatie zit. Maar 50% van dragers heeft dat wel, tegenover slechts 40% van de anderen, en dat is nogal een spleet.”

Beeld: 123RF