Antwoorden op veelgestelde vagina-vragen

geroosterde venkel


Laten we eerlijk zijn, over problemen met de vagina praten we liever niet. Toch kan de overlast die ons geslachtsdeel ons af en toe geeft, ons tegelijkertijd ook vertellen dat er iets aan de hand is. Daarom de 8 meest voorkomende problemen op rij, inclusief oplossingen.

Vreemde knobbel

Wie raakt niet in paniek na het ontdekken van een knobbel bij haar geslachtsdeel? Het kunnen verschillende dingen zijn, maar het is waarschijnlijk niet ernstig, volgens Alyssa Dweck, auteur van het boek V is for vagina. “Meestal is het een ingegroeide haar om een vetachtige cyste,” zegt Dweck. Warme kompressen zijn een goede oplossing, maar je kunt er ook wat  hydrocortison-crème op smeren. Als het knobbeltje pijn doet of gaat ontsteken, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Vreemde geur

Als je een vreemde geur opmerkt, is er iets met je vagina aan de hand. Belangrijk is om dan contact op te nemen met je huisarts, ongeacht wat er te zien valt. “Als de afscheiding vies ruikt, kan het een bacteriële infectie zijn,” zegt Mary Jane Minkin, die als arts op de afdeling gynaecologie verbonden is aan de Yale University. Een bacteriële infectie kan behandeld worden met antibiotica. Een andere veelvoorkomende boosdoener van een vreemde geur is een vergeten tampon of een vastzittend condoom.

Bloed, terwijl je niet ongesteld bent

Als je bloedt, terwijl je niet ongesteld moet worden, kan dat verschillende oorzaken hebben. Een gemiste pil, een teken van een infectie, zwangerschap of een poliep in de baarmoederhals.  Als het bloeden lang aanhoudt, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Als het bloeden elke keer nadat je seks hebt gehad plaatsvindt, kan het een soa zijn. Het is dan verstandig om een test te doen via de huisarts.

Jeuk

Voelt het alsof er mieren in je broek zitten? “Terugkerende jeuk kan duiden op een schimmelinfectie of bacteriële vaginose,” aldus Mary Jane Minkin. Maar als je al geprobeerd hebt om het te behandelen, maar het nog steeds niet ophoudt, zou het ook een eenvoudige huidreactie op zeep kunnen zijn. Probeer dan eens speciale zeep voor de vagina, zoals Lactacyd, verkrijgbaar bij de drogist.

Pijn bij plassen en seks

Een pijnlijke vagina kan een teken zijn van een infectie of een soa, zegt Alyssa Dweck. Als het langer dan twee dagen aanhoudt, is het belangrijk om dit te laten controleren bij je huisarts . Als de pijn zich slechts één of twee keer voordoet na de seks, kan je vagina te droog zijn. Je kunt dan altijd wat glijmiddel gebruiken om te kijken of dat verschil maakt.

Vaginale droogheid

Vaginale droogheid lijkt misschien iets wat alleen oudere vrouwen ervaren, maar dat is onterecht. Droogheid komt ook vaak voor na een zwangerschap of bij het slikken van bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica of antidepressiva, vertelt Minkin. Bij de drogist zijn er verschillende middeltjes die effectief zijn tegen de droogheid.

Lees de laatste twee antwoorden op Margriet.nl