Apart slapen? Het is gezonder én maakt gelukkiger

Apart slapen alleen iets voor bejaarden stellen? Think again. Kruip je ’s avonds niet samen met je partner onder de wol, maar verkiezen jullie beiden een eigen bed? Dat betekent niet meteen dat er trouble in love paradise is. Sterker nog: apart slapen zou een teken van een gezondere en gelukkigere relatie zijn.

Apart slapen, we horen je denken… Tóch brengt het veel voordelen met zich mee. Althans, volgens een nieuw onderzoek. Één op zes koppels zou ’s avonds niet samen in bed kruipen, niet omdat ze elkaar niet langer kunnen luchten, wél omdat ze gehecht zijn aan hun nachtrust.

Redenen

Waarom apart slapen? Van snurken tot woelen tot uren later komen slapen dan de andere: er zijn heel wat redenen waarom koppels voor een ‘slaapscheiding’ kiezen menen de onderzoekers.

Lees ook: 
Date don’ts! Déze 13 zaken leiden tot de meeste ergenissen op een date

Het onderzoek

Onderzoekers beweren dat de relatie op pauze gezet kan worden tijdens de nacht, ter bevordering van de nachtrust.

Dokter Neil Stanley doet al 35 jaar onderzoek naar slaap. In 2005 werkte hij mee aan een studie waarbij koppels een apparaat droegen. Daarmee konden de onderzoekers bijhouden hoe de deelnemers sliepen en hoe vaak ze bewogen. Wat bleek? Wanneer de ene partner bewoog, deed de andere dat ook. “Een derde van je slaapverstoring wordt veroorzaakt door je partner”, stelde de onderzoeker destijds.

Slechte slapers scheiden sneller

Die verstoring kan op zijn beurt een groot effect hebben op je gezondheid en op de gezondheid van je relatie. Een analyse uit 2016 bekeek andere studies en ontdekte dat slaap- en relatieproblemen vaak hand in hand gaan. Daarnaast toont onderzoek ook aan dat slechte slapers sneller scheiden. “Een slechte nachtrust heeft een effect op je prestaties, relaties, verhoogt de kans op accidenten en kan op lange termijn ook je gewicht beïnvloeden en je vatbaarder maken voor diabetes type 2 en depressies”, legt Stanley uit.

De reden daarvoor? Iedere cel in je lichaam heeft zijn eigen ‘klok’. Wanneer die te vaak verstoord wordt en uit ritme gehaald wordt, heeft dat negatieve gevolgen. “Slaap is zo belangrijk, er is geen reden om hiervoor compromissen te sluiten, zeker niet wanneer het om een idee gaat dat ons door de maatschappij wordt opgelegd”, benadrukt de dokter.

Hamvraag: hoe zit het met het seksleven?

Apart slapen heeft geen invloed op je seksleven, zo blijkt. Sterker nog, het kan er zelfs door verbeteren. “In een ander onderzoek kwam naar voren dat de reden waarom je voor het slapen gaan met je partner sekst, vaak is omdat dat jullie enige moment alleen is”, stelt Stanley. “Al is dat niet de beste tijd op zowel emotioneel als fysiek vlak om seks te hebben.” Denkstof!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: HLN.be, beeld: iStock
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.