Een goede sexbeurt? Nee bedankt!

Een tong die over je lichaam glijdt en een hand die je borst vastpakt. Het is voor jou misschien een heerlijke fantasie, maar sommige mensen krijgen er de rillingen van. Ongeveer 1% van de bevolking is asexueel. Maar wat is dat nou precies?

Iemand die asexueel is, voelt geen sexuele aantrekkingskracht naar anderen. Meestal is dit aangeboren. In een maatschappij waarin sex zo in de schijnwerpers staat, is asexualiteit een groot taboe. Het kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen.

Romantiek

Asexualiteit betekent geen gebrek aan de behoefte aan intieme contacten. Asexuele mensen hebben dezelfde emotionele verlangens als ieder ander. Zij kunnen net zo goed intieme relaties vormen en op zoek zijn naar romantiek. Ook knuffelen en strelen wordt vaak als prettig ervaren. Toch hebben niet alle asexuelen daar behoefte aan. Sommigen zijn het liefst alleen of in het bijzijn van hechte vrienden.

Aantrekkingskracht

Asexuele personen kunnen zich zeker tot anderen aangetrokken voelen. Zij uiten dit niet op een sexuele manier, maar voelen eerder de behoefte om iemand goed te leren kennen en op die manier intiem te worden.

Masturberen

Sommige asexuele mensen doen wel aan masturberen. Zij kunnen sexuele opwinding ervaren, maar voelen er niets voor om dit met een partner te delen. Andere asexuelen kennen het gevoel van opwinding daarentegen helemaal niet.

Voor altijd?

Asexualiteit is iets dat mensen meestal gedurende hun hele leven ervaren. Toch komt het ook voor dat een asexueel persoon onverwachts toch sexuele aantrekkingskracht ontwikkelt, of vice versa. Ook kunnen sommige mensen zich asexueel voelen in een periode dat zij zichzelf en hun sekse nog aan het ontdekken zijn.

In VIVA 11 lees je het verhaal van de 28-jarige Meike die asexueel is. Heb je ‘m nog niet in huis? Bestellen kan hier.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.