‘Autoalarm en gesnurk meest irritante geluiden’

geroosterde venkel

Een autoalarm, gesnurk en piepend bestek op een bord staan bovenaan de lijst van meest irritante geluiden. Deze geluiden vinden mensen zo afschuwelijk dat ze er zelfs woedend van worden. Dat blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine onder 1700 vrouwen en 300 mannen.

Via een poll op hun website vroeg het tijdschrift ‘Welke menselijke geluiden vindt u zó afschuwelijk dat ze u echt kwaad maken?’. De respondenten mochten meerdere categorieën aankruisen.

Smakken
Eetgeluiden, zoals smakken, slurpen, slikken of kauwen, roepen de meeste afkeer op. Ruim een kwart van de ondervraagden zegt hier niet tegen te kunnen. Bijna een kwart zegt woest te worden van ademgeluiden zoals snurken, neus ophalen, kuchen of niezen.

Gillende kinderen
Zich herhalende geluiden of geluiden die mensen met hun handen maken zijn ook niet favoriet. Daarnaast worden gillende kinderen, knarsetanden en met een lepel over de bodem van een bakje schrapen vaak genoemd als geluiden die veel ergernis oproepen.

Misofonie
Mensen die erg last hebben van dergelijke geluiden en reageren met extreme woede, irritatie of walging, lijden mogelijk aan misofonie. Dat stellen onderzoekers van het AMC in Amsterdam die onlangs een groep van deze mensen onderzochten. Bekijk hier de top vijftien van de meest irritante geluiden.

Bron: Gezondheidsnet