Beroemd: Napoleons kleintje

geroosterde venkel

De penis van deze week is de kleine penis van Napoleon Bonaparte (1769 – 1821). Napoleon is vooral bekend geworden als militair leider van het Franse leger die een einde wist te maken aan de Franse Revolutie.

Een grote veldheer met een klein zwaardje
Napoleon was een kleine man van 1.67 meter en werd vaak een ‘onderdeurtje’ genoemd. Dit was een van de redenen waarom er veel spotprents van hem werden gemaakt. Hij werd ook wel de grote veldheer met een klein zwaardje genoemd.

Toen Napoleon in 1821 stierf werd er autopsie gedaan op zijn lichaam en werden er allerlei stukjes van zijn lichaam afgehaald. Zo ook zijn penis. Deze werd door een priester meegenomen. De penis werd omschreven als ‘klein, verschrompeld en dor’. De penis was precies één inch, oftewel 2,54 centimeter.

De zwerftocht van Napoleons penis
De penis is sinds die tijd in het bezit geweest van verschillende mensen. In 1924 kocht meneer Rosenbach op een veiling in Londen een aantal spulletjes, waaronder ‘een onplezierig stukje vergaan weefsel, een soort gemummificeerd spierachtig deeltje’, kortweg: Napoleon’s penisje.

De penis is daarna in de jaren vijftig verschillende keren te koop aangeboden bij het bekende veilinghuis Christie’s. In 1992 werd het edele deeltje voor het laatst verkocht aan de Amerikaanse uroloog Lattimer voor $ 38000,- (bijna € 31000,-). Waarschijnlijk staat het stukje weefsel nu dus ergens in een huiskamer te pronken.