Beroemde penis: Manneken Pis

geroosterde venkel

Wie kent hem niet: Le Petit Julien, of zoals wij hem kennen: Manneken Pis. Het beroemde standbeeldje van 58 centimeter groot staat in het centrum van Brussel. Manneken Pis is een plassend jongetje dat in 1619 in opdracht van het stadsbestuur werd gemaakt als versiering van een publieke fontein.

De legendes
Waarom plast de kleine Juliaan eigenlijk? Daar zijn verschillende legendes over. Eén van de legendes vertelt dat een kleine jongen tegen de deur van een heks plaste. De heks zou zo kwaad zijn geweest, dat ze het kleine ventje in een standbeeld heeft veranderd. De heks zou op de plaats hebben gewoond waar nu de fontein staat.

Volgens een andere legende zou een klein jongetje de stad hebben gered door een brandend lont of vlammen hebben geblust, door erop te plassen.

Weer een andere legende zegt dat een man zijn zoontje was verloren. Twee dagen later vond hij zijn kleine jongen vlakbij de plek waar nu de fontein staat. Toen de vader zijn kind zag, was deze aan het plassen. De vader liet daarom een fontein maken met daarop een plassend jongetje, als teken van vrijheid.

Op het hoekje
Welke legende nu waar is, weten wij niet. Maar Manneken Pis heeft misschien wel het bekendste piemeltje van Europa! Wil je hem eens in het echt aanschouwen? Hij staat op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, niet ver bij de Grote Markt vandaan.