Bijna kerstvakantie: koken met kinderen

geroosterde venkel

Volgende week is het kerstvakantie. Wat is er dan leuker om ook een paar uurtjes met de kids de keuken in te duiken: soep maken, burgers bakken of chocoladecakejes bakken.

In mijn favoriete kinderkookboek Kokkies staan gezonde en lekkere recepten voor de hele familie. Sinds kort staan naast Kokkies drie hartstikke leuke nieuwe kinderkookboeken.

Met Cool! ik kook met mama en Cool! ik kook met papa wordt koken vet cool. Twee persverse boeken met simpele recepten, duidelijke instructies, gezellige foto’s en veel kleurtjes. Van chocoladebroodjes en boswachterscake tot baconrolletjes met kaas en schuimtaart met bessen. Smullen!

Kookfun voor kids is ook een mooie nieuwkomer die de kleine kooktalentjes een snelle, niet al te ingewikkeld gezonde maar vooral lekkere maaltijd op tafel laat zetten. Mét recepten voor lekkernijen als hartige muffins, voor in de lunchtrommel voor als ze weer naar school.

De boeken zijn trouwens allemaal vertaald uit het Engels en dat merk je zo nu en dan. Zo gaan de recepten niet uit van plakjes bladerdeeg maar grammen, eerst even een klein rekensommetje maken dus. Ook termen als au-bain-marie en eieren splitsen zou ik een volgende keer voor de kleine kookhandjes even duidelijk uitleggen. Gelukkig mogen papa en mama helpen!

Grissini (uit: Cool! ik kook met mama):

230 g bladerdeeg
1 ei
15 g maanzaad
15 g sesamzaad
grof zout
30 g jonge kaas, geraspt
35 g zonnebloempitten

Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg de vellen bladerdeeg op het werkvlak. Splits de eidooier van het eiwit. Klop de dooier los in een kommetje. Bestrijk het bladerdeeg met een kwast met het eigeel. Snijd repen van ongeveer 1,5 cm breed uit het bladerdeeg. Bestrooi een derde met maanzaad en grof zout, een derde met sesamzaad en kaas en een derde met zonnebloempitten en de rest van de kaas. Druk de zaadjes en pitten met een mes in het bladerdeeg. Bedek de bakplaat met bakpapier en leg de reepjes erop. Zet ze ca. 10 min in de oven.

Oja, ook zonder hulp van kinderhandjes mag je uit deze boeken koken hoor. Doe ik ook, lekker puh!