Bizar onderzoek: ‘Goede vaders willen geen sex’

geroosterde venkel


Mannen die opgewonden zijn kunnen niet helder nadenken, tenminste dat zeggen ze. Het klinkt misschien als onzin, maar volgens professor Robert M. Sapolsky zit er een kern van waarheid in. Niet dat het verhaal van het bloed klopt, maar wel dat er een verband is tussen de tijd die mannen aan het opvoeden van hun kinderen besteden en de mate waarin ze zin hebben in sex.

In The Wall Street Journal schrijft Sapolsky dat er een verband is tussen het goed opvoeden van kinderen en het testosteronniveau bij vaders. Mannen die veel tijd aan hun kroost besteden, hebben minder zin in sex. Dat blijkt uit onderzoek. Hoe dat komt, is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen zijn dat mannen met een laag testosteronniveau nou eenmaal betere vaders zijn of dat het vaderschap je testosteronspiegel verandert.

Net als dieren?

Volgens de wetenschapper zijn dieren in twee groepen in te delen. Er zijn diersoorten waarbij de mannetjes zorgen voor zoveel mogelijk nageslacht door in ieder willekeurig vrouwtje sperma achter te laten en er zijn soorten die voor weinig nageslacht zorgen, maar wel veel tijd steken in het gezond grootbrengen van de kleintjes. Zo zijn er vissen, die als ze eitjes zien, hun zaad in de rondte schieten. Ook sommige apensoorten houden er een nogal losbandig sexleven op na.

Sexbeluste macho’s

Bij andere apen zie je daarentegen weer mannetjes die hun partners met zorg uitzoeken en in de buurt blijven als de kleintjes opgroeien. Ook een groot aantal vogelsoorten is zo trouw in de liefde. Mensen zijn volgens de Amerikaan in beide categorieën in te delen. Je hebt de brave vaders die hun gezin op de eerste plaats zitten en de sexbeluste macho’s.

Niet zwart-wit

Dat klinkt allemaal heel zwart-wit, maar de professor maakt wel een kanttekening. Overigens wil Topolsky niet helemaal zeggen dat alle goede vaders een zwak libido hebben en ook niet dat alle casanova’s slechte vaders zijn, maar dat er ergens een verband is, dat staat volgens hem wel vast.

Pfff.. Gelukkig maar. Wij denken dat veel vrouwen willen dat papa na een drukke middag met de kids wel met enthousiasme bij haar in bed kruipt en oog voor haar heeft.

Bron: BuzzO/Beeld: Pinterest

Wat vind jij van dit bizarre onderzoek? We zijn benieuwd naar je mening!