Blaasontsteking

geroosterde venkel

Het is zomer en dat betekent dat we gevoeliger zijn voor blaasontsteking, omdat we meer vocht nodig hebben dan we uiteindelijk drinken. Een blaastonsteking is een vervelende en pijnlijke kwaal.

Wat is blaasontsteking?
Het belangrijkste symptoom is een continue drang tot urineren, waarbij telkens een kleine hoeveelheid sterk ruikende urine naar buiten komt. Ook heb je bij het plassen vaak een branderig of bijtend gevoel. Verder kan de infectie een zeurende pijn in de onderbuik en onderrug geven. Over het algemeen is een blaasontsteking gelukkig goed te behandelen met een antibioticumkuur.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?
De meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is een infectie met een bacterie die vanuit de urinebuis de blaas infecteert. Vaak is de bacterie Escherinia coli de boosdoener. Deze bacterie is normaal gesproken in de darmen aanwezig, waar hij erg nuttig werkt verricht. Maar als deze bacterie zich aan de blaaswand hecht, kan hij een blaasontsteking veroorzaken. Doordat bij vrouwen de urinebuis en vagina vlak bij de anus liggen, komt een blaasontsteking bij hen vaker voor. Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis dan mannen. Hierdoor bereiken bacteriën van buitenaf gemakkelijker hun blaas. Bij mannen is een blaasontsteking meestal een ontsteking van de prostaat.

Hoe voorkom je een blaasontsteking?
Naast uiteraard een goede hygiëne is het erg belangrijk om voldoende te drinken. Door regelmatig te plassen, spoel je namelijk bacteriën naar buiten. Plas je blaas altijd goed leeg. Als er plas achterblijft, kunnen er bacteriën in je blaas zich vermenigvuldigen waardoor er een infectie ontstaat. Vooral na geslachtsgemeenschap is het belangrijk om je blaas goed leeg te plassen, anders loop je een vergroot risico dat er bacteriën achterblijven. Verder is het belangrijk om niet je plas op te houden. Hoe langer de urine in je blaas blijft, hoe langer bacteriën de tijd hebben om zich te vermenigvuldigen en een ontsteking te veroorzaken.

Cranberry’s
Een bekend huis-, tuin- en keukenmiddel is het gebruik van cranberry’s. Deze veenbessen staan bekend om hun invloed op een goed milieu in je blaas. Ze bevatten de stof proanthocyanide, die ervoor zorgt dat bacteriën zich niet kunnen hechten aan de blaaswand. Zo komen de bacteriën los van de wand en spoelen ze met de urine je lichaam uit. Verder is het gebruik van vitamine C belangrijk. Samen met cranberry’s maakt vitamine C je urine zuurder, zodat de bacteriegroei geremd wordt.