Blog Ody: Lang leve de twijfel

twijfel

Je hoort de twijfel in je stem als je ‘Ja, natuurlijk!’ antwoordt op: ‘Hou je nog wel van me?’ Je twijfelt, dus dan moet er ook wel iets mis zijn met de liefde die je voelt… Toch?

Onzin. Misschien wel de grootste bedreiging van de liefde is de twijfel zelf. Want het vervelende tweelingzusje van twijfel heet schuldgevoel en zij met z’n tweeën kunnen in een slechte bui de liefde die er ooit was volledig kapotmaken. Ooit weleens filet americain uit de koelkast gepakt, terwijl een stemmetje in je hoofd zei: zou die nog wel goed zijn? En ook al ruikt het misschien normaal, lekker smaken doet het vanaf dat moment sowieso niet meer. Twijfels veranderen je perceptie en laten je je relatie ook anders ervaren dan voorheen. Laat het overwaaien als een vervelend buitje op een zonnige zomerdag.

Lang leve de twijfels
Vooropgesteld: twijfelen over je relatie is de normaalste zaak van de wereld. ‘Wie liefheeft twijfelt aan niets, of aan alles’, schreef Honoré de Balzac. Er is geen man overboord en het betekent niet dat jullie uit elkaar zullen gaan. De enige twijfel die funest is voor je relatie, is als je diep van binnen altijd al aanvoelde dat je nooit met die ander oud wilde worden.
Maar een twijfel wil ook niet zeggen dat er niets aan de hand is. Twijfel is vaak de voorbode van inzicht en verandering en nodigt uit om eens goed naar je leven (samen) te kijken. Lang leve de twijfel dus en tijd voor introspectie. Maar ook weer niet te veel. Hoe meer je begint met rationeel nadenken over een probleem, hoe meer voors en tegens er te bedenken zijn en hoe ingewikkelder het wordt. De grote kunst is daarom de twijfel te omarmen, zelf te sturen en in de hand te houden, zorg ervoor dat de twijfel er niet met jou en met je liefde vandoor gaat.

Ik ben niet meer verliefd
De meest gehoorde twijfel luidt: ‘Ik ben niet meer verliefd op je”. Het zou een vrij uitputtende hobby zijn: nonstop verliefd zijn. Waar je de eerste maanden hormonaal op hol slaat en je vreselijk veel van je lijf en psyche vraagt, maakt die rush daarna plaats voor iets anders, noem het liefde. En ja, je hart zou een klein sprongetje moeten maken als je je partner iets ziet doen waar hij of zij van gaat stralen. Je moet bij tijd en wijle hemel en aarde danken dat je geliefde jou als partner heeft gekozen. Maar als je op zoek blijft naar dat heftige gevoel van vlinders in je buik, niet kunnen slapen, naar dat ene allesomvattende verliefde gevoel, dan zul je je hele leven van partner naar partner hoppen, tot je uiteindelijk gedesillusioneerd de strijd opgeeft en verbitterd vrijgezel blijft.

Ach, gaat vanzelf wel weer over
De meeste mensen wachten af om te zien of de twijfel na verloop van tijd niet vanzelf verdwijnt, want waarom zouden ze hun partner onnodig lastigvallen? Hoogstens delen ze hun zielenroerselen met vrienden. Ze nemen ondertussen geen maatregelen. Slecht idee. Er zijn ook mensen die twijfels juist als iets heel groots en dreigends aankondigen: ‘Ik ben niet meer gelukkig in onze relatie’ of ‘Ik hou niet meer van je’. Net zo’n slecht idee. Stop je twijfel niet in de doofpot, maar maak hem ook niet te groot. Zie het als een les die je zelf moet leren, maar praat er wel samen over: ‘Ik voel me even niet zo happy. En dus ook niet in onze relatie, wat kunnen we daar aan doen?’

Gun je partner de paniek
Tja, en wat gebeurt er dan? Je partner gaat vreemd doen. Dat wat je niet kwijt wilt, grijp je heel goed vast en laat je nooit meer los. Dat doet je geliefde door op zijn tenen te lopen om het jou maar naar de zin te maken. Of juist door het huis uit te vluchten en nooit meer aanwezig te zijn. Laat het maar even gebeuren. Gun je partner de vrijheid om in paniek te zijn, dat waait vanzelf wel weer over. Laat je niet foppen met de gedachte dat het zo sneu is voor je geliefde en jij je schuldig zou moeten voelen. De volgende keer ben jij namelijk de pineut. Ga ook niet ineens minder energie steken in leuke ervaringen samen, en verwacht ook niet te snelle veranderingen in je eigen gevoel. Het goede nieuws: een partner die in paniek schiet wil er nog voor gaan, dus steek die maar in je zak.

Stoppen of samen verder?
Uit onderzoek van professor sociologie Linda Waite blijkt dat bijna zeventig procent van de mensen die op het punt staan om uit elkaar te gaan, maar uiteindelijk toch besluiten samen te blijven, na vijf jaar weer samen gelukkig zijn. De mensen uit diezelfde groep die ervoor kozen om te scheiden waren na een aantal jaar niet significant gelukkiger, zelfs niet als ze inmiddels opnieuw in het huwelijksbootje waren gestapt. Kortom: als er nog een beetje muziek in zit: doe dan je best en geef het een jaar (of meer).

Voor nog meer tips over twijfels, over sleur of over verliefd worden op een ander, een seksleven van likmevestje, ruziemaken over niets of andere bedreigingen van de liefde, check je mijn nieuwe boek Ik heb je, Ik hou je; 25 onderhoudstips voor je relatie op bol.com of Facebook.

Beeld: wavebreakmediamicro / 123RF Stockfoto