Blog: Speel niet altijd vadertje en moedertje

vadertje en moedertje

Op een dag, aan de rand van de zandbak, besef je ineens: ik ben oud. Kon je de maxicosi van je baby nog op het terras kwijt, inmiddels lijkt je leven verdomd veel op dat wat je je herinnert uit je eigen kindertijd. Met als belangrijkste verschil: jij bent nu zelf die saaie piet die de sfeer bederft met regels en verboden.

Rust, Reinheid en Regelmaat (relatie-killers)
Die rust, reinheid en regelmaat waar je als kind altijd zo de pest aan had, komen je nu bij de opvoeding van je eigen kinderen misschien toch beter van pas dan je had verwacht. De top 3 van ergernissen in een relatie bestaan echter uit gebrek aan spontaniteit, gevolgd door gebrek aan romantiek en een slecht seksleven. Zaken die vrij onmogelijk te rijmen zijn met de drie R’en waar kinderen zo wel bij varen. Kinderen opvoeden en een fijne relatie lijkt bijna een onmogelijke opgave. Het merendeel van de scheidingen in Nederland vindt dan ook plaats na de komst van kinderen en dan vooral na de komst van het tweede kind. Gebrek aan aandacht lijkt te grootste boosdoener.

V-v-verliefd, tot over je oren
Als we onze geliefde zien of aanraken in de eerste verliefde maanden, krijgen onze hersenen telkens een shotje dopamine, voor dat zwevende verliefde gevoel. Het kleine zusje van dopamine is oxytocine, het knuffelhormoon dat vrijkomt als dat eerste heftige verliefde gevoel voorbij is, maar je nog wel heel blij van elkaar wordt. Maar… oxytocine komt niet alleen vrij bij het contact met je partner, ook bij het aanraken of zien van je baby of je kind. Je hebt voor je dagelijkse dosis oxytocine van de ene op de andere dag dus niet meer alleen je partner nodig. Geen wonder dat je iets meer moeite voor de liefde moet doen.

Samen aan de boemel
De jaren tussen je dertigste en je veertigste staan bekend als de tropenjaren. De combinatie van een cruciale fase in je carrière, de zorg voor kleine kinderen en de wil, de gezondheid en de sociale druk om van alles te ondernemen. Bestonden de dagen nou maar uit 32 in plaats van 24 uur… Drieëndertigjarigen blijken uit onderzoek het drukste leven te hebben van iedereen. Maar wat er ook gebeurt, hoe moe je ook bent, hoeveel aandacht je werk, je kinderen, je leven ook kosten: blijf samen op pad gaan. Meer dan twee derde van de vijftienhonderd ondervraagde ouders van Netmums, de grootste Britse website voor ouders, geeft aan een of maximaal enkele keren per jáár samen een avondje op pad te gaan. Een goede relatie heeft veel meer tijd nodig dan dat. Geen wonder dat de helft van de ondervraagden aangeeft dat er geen vonk meer is en dat er bij bijna de helft een minimaal (of geen) seksleven resteert sinds de komst van de kinderen. Denk over je eigen relatie in een andere orde van grootte: enkele keren per maand in plaats van enkele keren per jaar een avondje qualitytime is verstandiger.

Meerhoeksverhouding
Het geeft een knus gevoel om onderdeel te zijn van een groepje. Jullie gezin met z’n drieën, vieren, vijven, zessen tegen de rest van de wereld. Alles samen doen, lijkt een logische oplossing, want als er maar één schaars aandachtspotje is, kun je dat misschien maar het beste inzetten als iedereen bij elkaar is. Maar een gezin is meer dan dat. Een idiote meerhoeksverhouding, waarbij iedereen een bijzondere relatie heeft met elkaar. Jij en je partner. Jij en je kind(eren). Je partner en je kind(eren). Los van het gezin als geheel. Denk eens terug aan de eerste jeugdherinneringen die indruk op je maakten? Was dat niet het koekjes bakken met je vader als je moeder nog sliep? De badkamer onderspetteren samen met je moeder in bad? En relevant voor de liefde: zijn de mooiste herinneringen met je partner niet die eindeloze zeilweekendjes met zijn tweeën waarin je niets of niemand nodig had behalve elkaar…?

Beeld: tupungato / 123RF Stockfoto