Blozen doet vertrouwen

geroosterde venkel

We maken allemaal wel eens een ongemakkelijke situatie mee. Als er met je wordt geflirt of als je per ongeluk een glas wijn over die ene mooie man laat vallen, kan dit voor een rood hoofd zorgen. Maar maak je geen zorgen, want als je bloost, betekent het dat je betrouwbaar bent.

Bloosonderzoek
Er is onderzoek gedaan naar mensen die snel blozen. Onderzoekers hebben hiervoor twee experimenten uitgevoerd. Bij de eerste test werden er 60 studenten gefilmd die een gênant moment omschreven. De mate verlegenheid van deze studenten is hiermee vastgesteld.

Tijdens het tweede experiment keken de deelnemers naar twee reacties van een acteur die een hoge score voor een test terugkreeg. Hij liet hierbij de ene keer een trotse en de andere keer een verlegen reactie zien. Hoe was de reactie van de onderzochten hierop? De deelnemers gaven aan dat zij de acteur meer vertrouwden wanneer hij verlegen was, dan wanneer hij trots was. Hoe komt dit?

Verklaring
Matthew Feinberg, hoofdauteur van de universiteit van Californië, verklaart dit als volgt. “Een gemiddeld niveau van verlegenheid doet deugd. Het zorgt ervoor dat je je sneller bij blozende mensen aansluit. Je voelt je hierdoor meer op je gemak.”

Onderzoekers wijzen er wel op dat verlegenheid niet vergeleken moet worden schuwheid of met schaamte. Dit komt in de psychologie namelijk meer in de buurt van mensenangst en betrapt worden op iets.

Typische gevallen
Een neerwaartse blik is een typisch geval van verlegenheid, maar je gezicht bedekken hoort ook bij de typische gevallen van verlegenheid. Als een persoon zijn of haar gezicht helemaal bedekt, dan betekent dit schaamte.

Schaam je dus niet en laat je rode kleurtje zien!

Bron: Daily Mail