Borsten: genieten en verboden terrein

geroosterde venkel

Als de relatie langer duurt en de verliefdheid weg is worden ze verboden terrein. Behalve als ik erg opgewonden ben, maar daar moet ik tegenwoordig wel zelf voor zorgen, want van m’n partner (10 jaar bij elkaar) word ik dat niet (meer). Ik word snel verliefd op een ander, en vind ‘t heerlijk als die wel aan m’n borsten zou zitten… Tips om dit in mijn relatie ook weer normaal te krijgen?

Coach Ceryl
Als je verliefd bent en/of goed opgewonden voelt stimulatie van je borsten fijn, als de relatie langer duurt zijn je borsten verboden terrein.

Luister naar je lijf
Jouw borsten lijken als het ware een graadmeter voor hoe jij je voelt en wat jij voelt voor de partner met wie jij vrijt. Misschien een lastig probleem, maar ik ben ook geneigd te zeggen: “Fantastisch toch hoe jouw lijf aangeeft wat er speelt en wat je voelt?” Ik denk dat het korte antwoord op je probleem is: luister naar je lijf, neem de signalen serieus en kom daarna in actie.

Hieronder wat meer in detail wat je zou kunnen proberen:

Coaching
Als ik je vraag zo lees, ben ik geneigd te zeggen dat het allemaal heel logisch en normaal is wat er speelt. Allereerst is er in de verliefdheidsfase of bij een nieuwe partner lichamelijk heel veel anders aan de hand. Je bent verliefd, het is reuze spannend: een nieuwe ‘verovering’, een nieuw lijf, iemand die jou helemaal te gek vindt en… er is nog een bepaalde afstand. Dat laatste klinkt misschien gek, maar je kent elkaar nog helemaal niet goed en juist dat maakt dat veel mensen zich dan beter kunnen geven in de seks.

Rustige hormonen
Pas als die verliefdheidsfase over is (overgegaan in liefde) en de hormonen wat rustiger zijn, verandert er heel wat. Vooral als je elkaar beter kent en de afstand (dus) minder is geworden, vergt dat meestal heel wat anders van je om seksueel net zo opgewonden te raken als voorheen. Waar je eerst als ‘vanzelf’ opgewonden werd, daar moet je later soms gaan kijken wat je nou precies nodig hebt om goed opgewonden te raken.

Verantwoordelijk voor eigen opwinding
Ik (en veel collega-seksuologen) zeggen altijd dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen opwinding. Je kan dat niet aan je partner overlaten. Natuurlijk is het prettig als hij (of zij) vanzelf alles ‘goed’ doet, maar als dit niet zo is zul je dat zelf moeten aangeven of veranderen. Bovendien is het heel erg logisch dat je niet kan verwachten dat alles hetzelfde blijft. Als jij in het begin veel opwinding haalt uit het nieuwe, zul jij je moeten realiseren dat je op een gegeven moment iets moet veranderen om even opgewonden te raken. Je partner kan niet nieuw blijven… of je moet steeds een nieuwe seksuele partner nemen natuurlijk.

Tips
– Wat voel je WEL als hij je borsten aanraakt? Probeer niet te vergelijken met de eerste keren, maar blijf in het hier en nu. Opwinding moet je halen uit het moment zelf en dat lukt niet als je denkt hoe veel ‘beter’ het een aantal maanden geleden was. Voel en geef eventueel aan wat je anders wil en hoe. Daar ben jij verantwoordelijk voor. Geef niet te snel en te veel aanwijzingen. Probeer eerst te ontspannen en in het moment te voelen en dwing jezelf niet: “Hier zou ik opgewonden van moeten worden.”

– Als het echt zo is dat stimulatie van je borsten door een vaste partner niet prettig voelt, ook al heb je aandacht besteed aan de bovenstaande tip, weet dan dat er nog heel veel lichaam en huid over is. Wie weet verplaatsen zich jouw erogene zones wel na verloop van tijd? Ben je ineens heel gevoelig achter je oorlelletje, word je ineens heel erg opgewonden van strelingen bij je clitoris of is oogcontact juist heel prikkelend voor je. Ga op onderzoek uit! Het is zoals het is en wees blij dat je geen robot bij waarbij altijd alles hetzelfde moet lopen.

– Zorg dat je zelf verandering opzoekt in het vrijen met je partner als jij jouw seksleven met hem (haar) wilt verbeteren of veranderen. Doe zelf moeite om het weer leuk en uitdagend te maken. Als jij dingen anders gaat doen, zal je partner daar ook op reageren. Soms is dat ook even zoeken en eerder eng dan heel erg opwindend. Maar je zult ook merken dat je nieuwe ontdekkingen kunt opdoen waardoor het seksleven spannend en leuk kan blijven. (Ook al is dat in een langdurige relatie met een vaste partner.)

– De laatste tip lijkt misschien een beetje een moralistische en is soms een weinig populaire… Maar als jij je seksuele uitjes gunt met anderen dan je vaste partner en deze seksuele ervaringen dan vergelijkt, is dat niet misschien niet helemaal eerlijk. Als je echt wilt dat het tussen jou en je vaste partner leuker en spannender wordt, het aanraken van je borsten beter gaat voelen, dan is het misschien een idee om al je energie in deze seksuele relatie te steken en jezelf voorlopig geen ‘escape’ te gunnen?

Succes en veel plezier en maak je vooral geen zorgen dat er iets mis zou zijn.

Boekentip: