Borstkanker & seks

geroosterde venkel

Pink Ribbon vraagt aandacht voor borstkanker en organiseert allerlei mooie acties om geld op te halen voor onderzoek, psychosociale zorg en voorlichting. Borstkanker.nl is hier onderdeel van. Op deze website vind je alle informatie over het onderwerp, waaronder seks tijdens en na de kanker. Omdat het een gevoelig onderwerp is, wil ook Vrouwonline er aandacht aan besteden.

Verandering
Borstkanker zet je hele leven op zijn kop. Ook in je relatie kan het zijn dat er het een en ander verandert. Het komt voor dat er na het constateren of genezen van borstkanker negatieve gevoelens ontstaan die leiden tot minder seks. Angst om je te verliezen of pijn te doen, kan voor je partner een rol spelen. Belangrijk is om er met elkaar over te praten. Want liefde en genegenheid stimuleert positiviteit. Is dat niet precies wat je nodig hebt?

Zelfbeeld
Als je geopereerd bent aan je borsten, kan dat van grote invloed zijn op je zelfbeeld. Seks kan een positieve uitwerking hebben op dat zelfbeeld en je relatie. Voor je partner kan het moeilijk zijn om hier mee om te gaan en juist daarom is het van belang dat je het onderwerp bespreekbaar maakt. Negatieve onuitgesproken gedachten en gevoelens kunnen belemmerend zijn voor je plezier in seks.

Seks hoort er nog bij
Als je zelf geen zin hebt in seks, bespreek dan met je partner dat behoefte aan intimiteit niet altijd wil zeggen dat er ook behoefte is aan seksualiteit. Het is normaal dat je seksleven even op een laag pitje staat, maar het hoort er nog altijd bij. Seks zorgt voor intimiteit. Ook kan het zijn dat het spanningen vermindert. Lichamelijk contact geeft een gevoel van geborgenheid en warmte; dat kan evengoed strelen en knuffelen betekenen.

Plan seks in
Seks hoeft niet altijd spontaan te zijn. Mocht je behoefte hebben aan gemeenschap, maar er is geen initiatief in de slaapkamer, stel dan voor een vrijmomentje in te plannen. De kans is groot dat het hierna wel weer spontaan gebeurt. Vrij niet wanneer je te moe bent.

Het creëren van een prettige sfeer is van groot belang. Als je niet op je gemak bent met je lichaam – in het bijzonder met je borsten – laat de lichten dan uit en steek wat kaarsen aan. Zorg dat jij je prettig voelt en laat dit merken. Je partner zal hierdoor ook meer ontspannen zijn.

Rouwproces
Na een behandeling is het nog niet bekend wat er op seksueel gebied is veranderd. Het kan zijn dat plekjes minder of juist meer gevoelig zijn, misschien heb je last van pijntjes en ervaar je het niet meer op dezelfde manier. Het lijkt erop dat je afscheid neemt van hoe je seks eerder hebt ervaren. Je kunt het zien als een rouwproces, maar ook daar zul je sterker uitkomen. Ontdek seks opnieuw.

Ontdek seks opnieuw
Doe jezelf niet te kort door te blijven hangen in het verleden. Dat klinkt streng, maar als je moeite doet je lichaam opnieuw te leren kennen na een operatie of chemo, krijg je vanzelf meer plezier in seks. Kijk naar je lichaam en raak het aan. Je hebt er ook veel aan om dit samen met je partner te doen. Kijk elkaar aan of kijk samen in de spiegel. Ontdek wat jij (nog steeds) opwindend vindt en laat je partner af en toe de leiding nemen.Het is anders dan voorheen en misschien wel even wennen, maar een nieuwe manier van vrijen kan intens bevredigend zijn.

Bron: Borstkanker.nl, Goedgevoel.be