Break-up? Voorkom een bittere nasmaak

geroosterde venkel

Het is rot: een break-up. Vooral zo rond de feestdagen. Toch is er geen reden om verbitterd te raken. Vrouwonline geeft je 5 tips hoe je negatieve gevoelens verbant en weer open komt te staan voor een nieuwe liefde. Love is in the air!

1. Maak je gevoelens eigen
Als een relatie eindigt is het lastig om geen gevoelens als bitterheid en wrok te voelen, omdat je relatie niet zo is gegaan zoals je had gehoopt. Het is gewoon normaal om negatieve gevoelens als ook boosheid en vernedering te voelen, maar blijf er niet te lang in hangen.

Als je bij jezelf waarneemt dat je negatieve gevoelens de overhand nemen, pak dit dan meteen aan om verdere schade te voorkomen. Stel jezelf er vragen over: Waarom voel je wrok? Hoe heeft je partner jou gefaald? Als je er actief mee bezig bent, vermindert het vanzelf.

Er gaat natuurlijk wel wat tijd overheen voordat je in staat bent de eerste reactie van de break-up te overkomen, maar neem daarna de tijd alles op een effectieve wijze aan te pakken. Als je erkent hoe je je voelt, ben je ook sneller over de breuk heen.

2. Zorg voor jezelf en sta hulp toe
Dit lijkt als een eerste levensbehoefte, maar voor sommige mensen is het moeilijk om niet in zichzelf te keren en familie en vrienden om hulp te vragen. Als je geen hulp vraagt, raak je geïsoleerd en kun je het gevoel krijgen dat anderen (net als je partner) ook niet meer van je houden. Iedereen die door een break-up gaat, heeft het recht om wat tijd voor zichzelf te nemen en even te baden in zelfmedelijden. Sta daarna echter weer op!

3. Kijk naar de rol die jullie beiden in de break-up speelden
Als het grote verdriet een beetje is weggeëbd, kijk dan eens naar wat er precies is gebeurd. Relaties werken in twee richtingen, dus kijk ook naar wat je zelf misschien anders aan had kunnen pakken. Het heeft geen zin om iemand de schuld te geven van de breuk, maar zo weet je wel wat er voor jou wel en niet werkt in een volgende relatie.

4. Laat de pijn los
Dit is de moeilijkste stap, waar je pas doorheen kunt als je de andere stappen hebt doorlopen. Het doel is dat de pijn geen invloed meer heeft op je mogelijkheid om door te gaan met je leven. Vastzitten in bitterheid zal er namelijk voor zorgen dat je niet in staat bent nieuwe liefde te vinden.

Deze stap is als iemand het onvergefelijke vergeven. Je accepteert het feit dat de “wond” er is, maar je leert je gevoelens erover wel te controleren. Een ex-partner heeft altijd een plekje in je hart en gevoelens, probeer dat te accepteren en ga door met je leven.

5. Kies een persoonlijk doel voor de toekomst
Als je de bitterheid hebt losgelaten en je bent er klaar voor om door te gaan met je leven, stel jezelf dan een mooi doel. Zo ben je even alleen met jezelf bezig. Good luck!

Bron: Yourtango