Hoe kom je over een break-up heen? Dít zegt de wetenschap

break-up wetenschap

Als er een einde komt aan je relatie kan je het een tijdje moeilijk hebben. Iedereen dealt er anders mee, maar wat is nu de beste manier? Hoe kom je over een break-up heen? De wetenschap heeft hét antwoord. 

Onderzoek

Voor iedereen is een break-up weer anders. Sommigen willen het liefst alleen zijn, maar anderen zoeken liever zo snel mogelijk een ander. Al is dit maar voor een korte periode, gewoon voor de afleiding. Veel mensen hebben zelfs last van fysieke en mentale klachten in de periode na een break-up. Na deze periode komt het herstel en na een tijdje ben je weer zo goed als de oude. Maar wat zorgt er nu voor dat je herstelt en zou je iets kunnen doen om het sneller te verwerken? Dit vroegen onderzoekers zich ook af.

Herstelproces

En wat blijkt? Het belangrijkste in het herstelproces is veerkracht. Hoe meer veerkracht je hebt, hoe beter je kunt omgaan met een break-up. Dit komt omdat mensen die erg veerkrachtig zijn sneller verdriet kunnen verwerken en verder gaan met hun leven. Ook zullen ze sneller een nieuwe partner ontmoeten en een nieuwe relatie beginnen. En dit is natuurlijk ook een grote reden voor meer geluk.

Lees ook:
Denk je nog steeds veel aan je ex? Dit kun je doen als je closure zoekt

Nieuw begin

Nu is het niet zo dat je meteen een ander moet gaan zoeken en je wordt ook niet zomaar veerkrachtig natuurlijk. Wat kan helpen is goed te kijken hoe jij  omgaat met dingen als verdriet en stress. Dit kan zijn door afstand te nemen, je meer op jezelf te focussen of dus inderdaad afleiding zoeken met iemand anders. Belangrijk is om te weten wat voor jou het beste is. Zo kun je niet alleen sneller over je relatie heen komen, maar weet je ook in andere verdrietige en stressvolle situaties wat je het beste kan doen. Aan het einde van de dag is jouw geluk het belangrijkst, dus wees een beetje lief voor jezelf en geef jezelf de ruimte om het te verwerken.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Vriendin | Beeld: Getty Images