Uit je comfortzone

geroosterde venkel


“Weet je wat ik misschien wel een van de meest gave dingen aan het single zijn vond, dat je dingen doet waarvan je dacht dat je ze nooit zou durven en nooit zou doen.” Ik zit met een vriendin aan de bar die na een relatie van meer dan 10 jaar, nu meer dan een jaar single is. We zitten een beetje te mijmeren dat het wel grappig is dat de rollen nu omgekeerd zijn, zij de single en ik in relatie. Ik moet er zelf nog steeds aan wennen, zij lijkt al meer aan haar single status gewend te zijn. Vergeleken met een jaar geleden toen het net uit was en ze zich echt niet kon voorstellen dat ze ‘zo’n leven als ik’ – toen nog single- zou moeten gaan leiden. Met dingen als daten; geen idee hoe dat moest. Of een ‘one night stand’; nooit van mijn leven. En alleen op vakantie; ze moest er niet aan denken. Inmiddels kan ze die dingen stuk voor stuk afvinken, lacht ze er hartelijk om, tindert ze er vrolijk op los en staan een reis naar Australië en een marathon nog op haar lijstje dit jaar. “Ik vind het eigenlijk wel even prima zo. Nooit geweten dat ik dit allemaal in me had, het is een ware ontdekkingsreis waar ik voorlopig nog niet klaar mee ben!”

Als je het zo bekijkt en ik terugdenk aan mijn eigen single life, is het eigenlijk ook niets anders dan een aaneenschakeling van ‘out of your comfortzone’ momenten die vaak stuk voor stuk een ‘lifetime experience’ zijn. Zo zag ik het misschien niet echt toen ik single was. Of eigenlijk pas in de laatste periode toen ik uit nieuwsgierigheid een persoonlijk coachingstraject besloot te volgen. Iedere coaching sessie moest ik afsluiten met mezelf een ‘out of my comfortzone’ challenge op te leggen voor die week. Dingen als wandelen (en dus niet rennen) in mijn sportkleren (voor een hardloopfan als ik met neurotische sport-dwang-trekjes, best een ding) of een week geen zwarte kleren dragen (en dat in de winter). Dat soort dingen. Toen ik na 3 weken challenges bedenken en nog 5 te gaan, een beetje door mijn challenges heen was, realiseerde ik me dat ik in mijn leven als single best al wat niet comfortabele uitdagingen getrotseerd had. Van in je eentje de kroeg binnenstappen en alleen op reis tot aan die ene leuke vent mee uit vragen (en een blauwtje lopen), die eerste one night stand (met wat drank misschien niet eens zo oncomfortabel) en ook: meedoen aan een hardloopwedstrijd, freelance journaliste worden en mijn eigen online medium starten.

Misschien helpt het jullie lieve singles, om je zo nu en dan bewust te zijn van die kant van het single leven. En de uitdagingen die als single op je pad komen aan te gaan en zeker niet uit de weg te gaan. Misschien kost het je zweet, hartkloppingen, hyperventilatie en meer. Maar het levert je hoe dan ook een ervaring en verrijking op. In positieve en soms ook negatieve zin. Altijd een wijze les en persoonlijke groei. En heel vaak een ‘I’m the woman of the world’ gevoel dat je echt niet wilt missen!

Misschien bied dit Single & Stijl filmpje nog leuke inspiratie…

 

Sanne Tummers (34) is freelance journaliste en founder van Single & Stijl, een online lifestyleguide boordevol persoonlijke verhalen, positiviteit en praktische tips voor singles. Net op het moment dat Sanne vorig jaar besloot Single & Stijl serieus in de markt te zetten en ze met haar plan de Marie Claire Startersaward in de wacht sleepte, werd ze ‘ontsingeld’. Ondanks haar niet meer single status, twijfelde ze geen seconde om te stoppen met Single & Stijl. Er zijn immers nog genoeg ervaringen en tips die ze singles wil meegeven. Over haar single herinneringen, de ‘single side of life’ én het ‘after single’ leven blogt ze op Vrouwonline.