De dagelijkse ergernissen

geroosterde venkel

In voor- én tegenspoed wordt vaak beloofd als we eenmaal voor het altaar staan. Maar ook voordat je daar belandt, is het soms best wel even slikken als hij iets doet waar jij je ontzettend aan ergert.

Gelukkig ben je niet de enige! Uit een online enquête blijkt dat een kwart van zowel de mannen als de vrouwen zich dagelijks aan zijn partner ergert. En bijna de helft irriteert zich elke week wel een keer aan de wederhelft.

Irritatie momenten
Waaraan we ons dan irriteren? Als hij alleen aan zichzelf denkt of te laat komt (30 procent), niet meewerkt in het huishouden (25 procent) of als hij passief is en geen planning heeft voor zijn leven (22 procent).

Voor de mannen is die passiviteit juist ergernis nummer één. Ruim 29 procent gaf aan dat dat de eigenschap is waardoor hij zich mateloos aan zijn partner irriteert. Op een overduidelijke tweede plaats staat de andere kant van passief. Want ook al is actief zijn leuk, we mogen van de mannen niet doorslaan in opdringerig gedrag. Kritiek geven, bevelen uitdelen en bezitterig zijn behoren voor 25 procent tot de ruzieaanstichters.

Overleeftips
Goed nieuws: 75 procent van de relaties overleeft al die kleine ergernissen wel. En zelfs bij zowel vrouwen (5 procent) als mannen (11 procent) zijn er ontspannen partners die zich vrijwel nooit ergeren.

Wil je ook tot die categorie behoren, misschien heb je dan wat aan onderstaande anti-ergernis tips:

• Voordat je gaat ontploffen, bedenk of dat het echt wel is waar je je aan ergert. Heb je niet gewoon een ontzettende rotdag gehad, en ga je dat nu afreageren op je partner?
• We zijn net kinderen: zeg dat je je ergert aan het gedrag, niet aan de persoon. Op die manier is de ander eerder geneigd naar je te luisteren.
• Probeer vriendelijk te blijven, ondanks dat het moeilijk is.
• Ga niet tegen andere mensen klagen over jouw ergernissen, maar bespreek het met het ‘doelwit’ zelf. Uit onderzoek blijkt dat je dan je relatie beter kan beoordelen.
• Verzin tegenover een enorme ergernis ook een groot voordeel aan je partner. Daar wordt hij wel een stuk leuker van!

Hoe is dat bij jouw partner? Heeft hij eigenschappen waar jij je aan ergert?

Bron: Psychologie Magazine