De grootste angsten bij een eerste date

Eerste date

Zenuwen, onzekerheid, onhandigheid: genoeg om je druk over te maken bij een eerste date. Komen deze je bekend voor?

Onervarenheid

Het is je eerste date in tien jaar. Of in elk geval in lange tijd. Je hebt misschien nooit echt gedate. Of na een lange relatie geen idee hoe zoiets ook alweer moet. Kortom, daten voelt behoorlijk out of your comfort zone. Het voordeel in tijden van Tinder, casual sex en friend with benefits: er zijn niet echt meer regels. Bepaal voor jezelf waar jij je goed bij voelt en wat jij uit die eerste afspraak wil halen. Spreek bij een eerste date af voor een drankje in plaats van een etentje. Als de klik mist, hoef je niet nog drie gangen uit te zitten.

Gebrek aan gespreksstof

Ongemakkelijk tegenover elkaar zitten, een beetje op je stoel schuiven, naar de wc gaan omdat je niet weet wat je wil zeggen. Oke, eerlijk is eerlijk: het kan gebeuren dat je elkaar niets te vertellen hebt. Maar zo’n eerste date vindt iedereen doorgaans een tikkie awkward. Sla niet in de paniekmodus maar bedenk voordat je op date gaat wat je graag van de ander zou wil weten en stel daar vragen over. Maak ook gebruik van de online research die je vooraf ongetwijfeld hebt gedaan. Weet je dankzij Facebook dat hij van surfen houdt? Cool, vraag dan naar zijn favoriete vakantie. De kans is groot dat je een verhaal en wedervragen terug krijgt. En zo heb je ineens een gesprek. Focus op positieve onderwerpen om de mood licht en luchtig te houden. En mocht je in een situatie terecht komen waar je te maken hebt met iemand die gesloten antwoorden blijft geven, kun je daar best iets over zeggen. En als er niets verandert, voel je dan niet bezwaard om te bedanken voor de ontmoeting en huiswaarts te gaan. On to the next one!

Bang om te stunten

En dan met name met tafels, stoelen, eten, drinken of medemensen. Als je onhandig van aard bent, is de kans vrij aanwezig dat je met daten wil voorkomen dat er van alles misgaat, maar dit werkt mogelijk averechts. Je wordt dan zo zelfbewust dat ontspannen een opgave wordt. Het beste wat je kunt doen is gewoon heel hard lachen als je onhandigheid het even overneemt. Prima onderwerp om het over te hebben trouwens: je meest onhandige actie ever. En als er van alles misgaat en je date in een catastrofe eindigt: so be it. Heb je in elk geval weer een goed verhaal om op een volgende eerste date te delen.

Ben je wel leuk genoeg?

Flink de zenuwen krijgen voor de date is niet gek. Sterker nog: degene waar je een date mee hebt is waarschijnlijk ook zenuwachtig. We willen allemaal een fatsoenlijke indruk maken. Lastig, maar zet laag in: de kans is groot dat dit niet de liefde van je leven is. Probeer voor de date iets te doen om de spanning uit je lijf te krijgen. Of dit nu dansen in je woonkamer is of een peptalk van een goede vriendin: je bent leuk, you got this! En als je nog steeds zenuwachtig bent als je tegenover je date staat, spreek het uit. Heb je meteen iets om over te praten. Probeer er gewoon een leuke avond van te maken. Je ontmoet een nieuw persoon. Zijn er kriebels: nice! Is het geen match: ook prima. Maak je niet druk over wat de ander over jou denkt, maar focus op wat jij eigenlijk vindt van die persoon. Als die waanzinnige klik er niet is, heb je je namelijk druk gemaakt om iets wat er op de lange termijn helemaal niet toe doet.

Beeld: 123RF