De sauna, echt zo hot?

geroosterde venkel

Wij nemen de proef op de som in hét saunaland: Finland.

Waarom Finland?

Finland is hét saunaland bij uitstek. Sauna is ook eigenlijk het enige Finse woord dat internationaal is doorgebroken. De Finnen zijn trots op hun saunaleven. Finnen houden van hun sauna. Je zou bijna kunnen zeggen: Ze gaan door het vuur voor hun sauna. Wat natuurlijk erg toepasselijk is. In Finland wonen 5 miljoen mensen en volgens de laatste tellingen vind je er 1,5 miljoen sauna’s. Altijd eentje in de buurt dus.

Allemaal in je blootje

Zo veel sauna’s, dat betekent toch zeker dat je voortdurend iedereen in z’n nakie ziet zitten? Nou, dat valt dan toch weer een beetje tegen. Ja, iedereen gaat naar de sauna. En ja, het kan gebeuren dat de grote baas van een bedrijf gezellig met zijn ondergeschikten naar de sauna gaat. Maar: (en dit kan voor velen een tegenvaller zijn) de sauna is strikt sekse-gescheiden. Oftewel: als jij benieuwd bent hoe die lekkere mannelijke collega er in z’n blootje uitziet, zul je daar tijdens een bedrijfsuitje naar de sauna niet achter komen. Tenzij je een privé sauna voor jullie tweetjes weet te regelen natuurlijk. Op zich niet onoverkomelijk.

Dus toch?

Dus zou je toch nog die waanzinnige sekscapades kunnen beleven in de sauna? Tja, het zou kunnen. Maar daarmee beledig je alle Finnen. Een keiharde steek in hun gevoelige saunahart. Het hoort namelijk echt niet. Het veelgebruikte Finse spreekwoord zegt genoeg: ‘Saunassa ollaan kuin kirkossa.’. En daar heb je je aan te houden. (Voor degenen onder ons die het Fins niet helemaal machtig zijn: ‘In de sauna gedraag je je zoals in de kerk’). 

Bovendien kan de temperatuur in een echte Finse sauna oplopen tot 100º C. Dan wordt stiekem seksen toch echt een zware, en bijzonder ongezonde, opgave. Even rustig blijven zitten zweten is het devies, en natuurlijk op tijd weer de sauna verlaten!

Lexicon

Voor degenen die niet kunnen wachten om de echte Finse sauna-ervaring aan te gaan, volgt hier een onmisbare woordenlijst:

Avantouinti: Zwemmen in een bevroren meer, waar een gat in het ijs is geslagen. Dit doe je na een hete zweetsessie in de sauna.

Kiuas: De brander in de sauna. Verhit de sauna door middel van hout of elektriciteit. Op de brander liggen stenen, die de hitte geleiden en vasthouden. Een houtgestookte brander heeft trouwens wel de voorkeur.

Lauteet: De houten bankjes in de sauna waar je gaat zitten om te zweten. De bankjes zijn verhoogd, zodat je maximaal profijt hebt van de hete lucht die opstijgt en onder het plafond blijft hangen.

Löyly: Stoom. Om meer vochtigheid in de lucht te krijgen gooi je water over de stenen op de brander. Löyly is het resultaat.

Vihta of Vasta: Een bosje berkentakken waarmee je jezelf flink op je blote lijf slaat. Klinkt wellicht wat SM-erig, maar heeft daar niks mee te maken! Door het slaan met de berkentakken wordt je bloedcirculatie gestimuleerd en je huid gereinigd.