De Vagina Monologen terug in het theater

geroosterde venkel

Tien jaar geleden trok het veelbesproken stuk De Vagina Monologen volle zalen in Nederland. Het toneelstuk, gebaseerd op 200 interviews, bestaat uit een aantal monologen van vrouwen over hun vagina en alles wat daar mee te maken heeft. Het stuk is moralistisch en roept vrouwen en meisjes op trotser te zijn op hun geslachtsdeel. Interesting, niet?

Onderwerp van gesprek
Het onderwerp van gesprek is de vagina en dat is voor veel vrouwen letterlijk een schaamstreek. Voor de monologen werden vrouwen geïnterviewd over hun yoni als onbekend terrein, als bron van genot, maar ook als object van gewelddadigheid. In het begin van de gesprekken waren de vrouwen wat onzeker, maar toen ze eenmaal begonnen met uitweiden over hun vagina, was er geen houden meer aan.

Het toneelstuk
In 2001 werd het stuk in ons land op de planken gebracht. Eve Ensler, schrijfster en feministisch activiste, speelde in 1996 in Amerika nog zelf de rol van de vrouw in alle tien de monologen. Als bedenkster van het stuk schreef zij daarnaast ook een boek, getiteld The Vagina Monologues.

In Nederland waren het onder andere Willeke Alberti, Loes Luca, Thekla Reuten en Froukje de Both die de rol van de vrouwen vertolkten. Allen deden met hun humoristische praatjes over de vagina veel stof opwaaien in preuts Holland. De Vagina Monologen was een toneelstuk dat je gezien moest hebben!

En nu weer verwacht men veel bezoekers, theater DeLaMar Amsterdam neemt de huisvesting op zich. Vanaf 26 augustus tot en met 3 september heb je de kans om het grappige, soms ontroerende, prikkelende en muzikale toneelstuk live mee te maken. Ook ditmaal bestaat de cast uit bekende Nederlandse vrouwen en al voor 15 euro ben je erbij!


Een Amerikaanse versie van De Vagina Monologen


Ook in Vlaanderen werd het toneelstuk goed ontvangen