De waarheid over squirten

Squirten

Vrouwelijke ejaculatie, is het jou weleens overkomen? Of alleen iets wat je ziet in pornofilms? Het eerste wetenschappelijke onderzoek naar squirten is een feit.

In tegenstelling tot het raadsel van de G-spot is over squirten geen twijfel: het bestaat. Er was wel discussie over wat de vloeistof precies was die vrouwen produceren als ze ejaculeren. Een stel onderzoekers dook het lab in en dit is hun conclusie: squirten is niet meer dan een onvrijwillige uitstoot van urine. Eerdere pogingen om de aard van squirten in kaart te brengen zorgden voor verwarring. Sommige vrouwen omschreven de vloeistof die vrij kwam tijdens een ejaculatie als melkachtig terwijl anderen het omschreven als een dunne, waterige vloeistof.

Sex in het lab

Voor het recente onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine werden zeven vrouwen onderzocht die ervaring hadden met squirten. Voor het onderzoek moesten de vrouwen hun blaas legen, hierna werd een echo van hun bekken gemaakt. Vervolgens gingen ze naar een eigen kamer waar ze zichzelf stimuleerden of sex hadden met een partner. Op het moment dat ze voldoende opgewonden waren, werd er een tweede echo gemaakt. Daarna gingen ze verder met de sexuele stimulatie waarop squirten volgde. De vloeistof werd opgevangen en er werd een derde echo gemaakt.

Pispaaltje

Bij alle vrouwen vond het squirten plaats na 25 tot 60 minuten stimulatie en tijdens of vlak na een orgasme. Gemiddeld werd er zo’n 60 milliliter vloeistof geëjaculeerd. Alle deelneemsters gaven aan dat het minder was dan normaal in hun vertrouwde privésituatie. Uit de echo’s bleek dat op de tweede echo duidelijk weer ‘blaasvulling’ te zien was, terwijl de derde echo, na het squirten, een lege blaas liet zien. De opgevangen vloeistof kwam ook overeen met de urinemonsters van de vrouwen. Wel werd er bij vijf van de zeven vrouwen een kleine hoeveelheid vloeistof uit de prostaat teruggevonden in hun ‘squirt-sample’. Het is dus niet zo dat de vrouwelijke ejaculatie simpelweg alleen urine is. Volgens de onderzoekers zal uitgebreider en grootschaliger onderzoek meer duidelijkheid moeten geven over de samenstelling van de ‘squirt-vloeistof’.

Bron: Sex and Psychology
Beeld: iStock