Denk je nog steeds veel aan je ex? Dit kun je doen als je closure zoekt

closure ex

Lig je avond aan avond in bed ‘what if’-scenario’s uit te denken? Lees je eindeloos WhatsApp-gesprekken terug, in de hoop dat je daar een verklaring vindt voor waarom het tussen jullie niet werkte? Stop met jezelf kwellen: een fatsoenlijk gesprek met je ex is wat je nodig hebt voor closure. 

Alle onzekerheden en vragen die je nog hebt, maken het heel moeilijk om verder te gaan. Of de ander je nou out of the blue aan de kant schoof of jullie op een vervelende manier uit elkaar gingen: je hebt recht op een goed afsluitend gesprek. Het kan precies zijn wat je nodig hebt om iemand los te laten.

Face to face

Als je om moet gaan met afwijzing, gaat je geest uit zichzelf op zoek naar het hoe en waarom om te verklaren waarom de ander je zo ijskoud aan de kant zette. Dat is al helemaal het geval als de ander niet de moeite heeft genomen je face to face te spreken, maar jullie relatie of fling beëindigde met een appje. Doe dan toch, voor je eigen gemoed, een poging tot een echt gesprek. Omdat dat best kwetsbaar is, helpt het om van tevoren alvast een soort leidraad voor het gesprek in gedachte te hebben.

Oude wonden

Nog een kleine disclaimer: het risico bestaat natuurlijk dat je ex helemaal geen zin heeft het hoe en waarom toe te lichten. Weeg de voor- en nadelen van tevoren goed af. Het laatste wat je wil is oude wonden openrijten of de deur weer openzetten voor iemand die niet goed voor je was. Denk je dat contact opnemen je echt verder kan helpen? Neem dan de volgende punten met je mee.

1. Begin eenvoudig

Houd het luchtig door eerst te appen hoe het met de ander gaat. Als je meteen begint over waarom de ander je heeft verlaten, heb je de kans dat je ex bevriest en niet reageert. Door eerst een beetje te babbelen, kan het gesprek natuurlijk doorvloeien naar een serieus onderwerp.

2. Wees formeel

Het is niet de bedoeling om het vuurtje weer op te laaien. Je wil een gecontroleerd en volwassen gesprek, niet een waarbij de verwijten over tafel vliegen. Je kunt een telefoongesprek plannen of samen een kop koffie gaan drinken. Erken jouw aandeel in de break-up, maak je excuses als dat nodig is en houd het hoofd koel. Vervolgens kun je vragen of je ex nog iets kwijt wil. Zo blijft het in balans. Wie weet had je ex ook behoefte aan closure en kunnen jullie zo beide verder met jullie leven.

3. Bedank je ex eerst

Tenzij je heel shit bent behandeld, kan het na de chit-chat een goed idee zijn om je ex te bedanken. Ook al zijn jullie uit elkaar: je bent misschien wel dankbaar voor de leuke tijd die jullie samen hadden. Als je geen wrok naar elkaar koestert, kan je dankbaarheid uitspreken een veilige plek creëren om het gesprek voort te zetten.

4. Wees eerlijk

Als je alleen zijn tandenborstel terug wil geven, kun je je ex het beste wensen en het daarbij laten. Als je echter een punt te maken hebt of je gekwetst voelt, heb je een serieuzer gesprek nodig. Zeg daarom eerlijk dat je closure zoekt. Verzeker je ex ervan dat je niet een excuus zoekt om het weer te proberen of opnieuw een ongoing ruzie wil afmaken.

5. Stel je brandende vragen

Beloof jezelf dat je niet weggaat zonder antwoord op de vragen die je al nachten wakker houden. Dit is je kans en misschien wel je laatste, dus pak die. Vraag niet alleen waarom de relatie niet werkte, maar heb het ook over wat wél goed ging tussen jullie. Je kunt je ex ook om feedback vragen. Dat voelt misschien kwetsbaar, maar daar leer je van.

6. Bereid jezelf voor op het ergste

Als je contact opneemt met je ex en hij of zij reageert niet zoals je had gehoopt, weet dan dat niks zegt over jou of de relatie. Je kunt niet voorspellen hoe je ex zich voelt na de relatie, dus bereid jezelf ook voor op een teleurstellende reactie. Koffie drinken betekent niet dat je hoe dan ook een bevredigend antwoord krijgt op je vragen. Als je ex altijd al moeite had met over gevoelens praten, is de kans groot dat dat nog steeds zo is. In dat geval: bedank de ander dat ‘ie de moeite heeft genomen met je te praten en ga je eigen weg.

 

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Bustle | Beeld: Getty
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.