Suckers for sexting! Dit is de reden dat we aan sexting doen

Sexting, ‘het versturen van seksueel getinte boodschappen en foto’s via sms (of now-a-days WhatsApp)’, hoeft voor veel mensen niet tot seks te leiden. Dat blijkt uit een kleinschalige studie van de Texas Tech University die deelnemers vroeg naar de reden waarom ze aan sexting doen.

Eén op de drie Nederlanders zou al eens een seksueel getinte foto, bericht of video verstuurd hebben. Een recente internationale studie wees uit dat het fenomeen tussen 2009 en 2016 met 2,6% gestegen is. Omdat meer mensen een smartphone hebben, maar ook omdat het steeds meer genormaliseerd wordt. ‘Stuur effe een sexy foto dan’, vraagt Insta-boy T. in je DM.

Lees ook: 
Waarom het zó belangrijk is dat je open bent over je seksuele fantasieën

Waarom doen we aan sexting?

De onderzoekers van het seksualiteitslab aan de Texas Tech University richten zich voor hun nieuwe studie specifiek op de reden waarom we aan sexting doen. Ze ondervroegen daarvoor 160 mensen tussen 18 en 69 jaar oud en legden hen 3 motivaties voor sexting voor die op basis van eerder onderzoek opgesteld werden:

1. Sexting als voorspel voor daadwerkelijke seks
2. Sexting om binnen de relatie gerustgesteld te worden dat de ander je nog steeds aantrekkelijk vindt
3. Sexting met de verwachting dat er iets terug wordt gedaan in een non-seksuele manier zoals een etentje

Na het analyseren van de antwoorden, bleek dat dat de 3 motivaties allemaal even vaak aangeduid werden. De 2 niet-seksuele redenen werden dus door 66% van de deelnemers ingevuld als voornaamste reden waarom zij aan sexting doen.

‘Persoonlijk vond ik het erg verrassend dat twee derde van de proefpersonen aan sexting blijkt te doen zonder dat ze daarvoor iets seksueel terug verwachten’, aldus doctoraatsstudent Kassidy Cox, die het onderzoek leidde.

Onzekerheden

Wat we kunnen concluderen uit het mini-onderzoek? Dat sommige mensen sexten, terwijl ze dit eigenlijk liever niet doen. Ze gebruiken sexting als het ware om bevestiging te krijgen over hun relatie, om bepaalde onzekerheden weg te nemen. Of om iets tastbaars – op een niet seksuele manier – terug te krijgen.

Side note: seksuele oriëntatie, geslacht en leeftijd bleken overigens geen invloed te hebben op de antwoorden van de deelnemers.

Risico’s

De laatste tijd is er echter ook veel te doen rond de risico’s die verbonden zijn aan sexting. Vorige week lanceerde Telenet bijvoorbeeld nog de gratis app .comdom. Wie daarin een foto maakt waarop zij of hij (half)naakt te zien is – een zogenaamde ‘sext’ – kan zijn gezicht onherkenbaar maken en/of dat beeld beschermen met een watermerk. Dat bestaat uit de naam en het telefoonnummer van de ontvanger. Als die persoon het nodig vindt om het beeld verder te verspreiden, staat hij dus zelf voor schut.

Het telecombedrijf wil de risico’s van sexting daarmee inperken en de privacy van – voornamelijk – jongeren helpen beschermen.

Banner

Bron: HLN.be, beeld: iStock
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.