Dít is waarom je niet je partners mobiel moet checken

Iedereen doet het weleens stiekem kijken in de telefoon van je partner. Stiekem meekijken telt ook. Waarom? Omdat je toch wil weten wie hem (of haar) appt, welke websites er worden bezocht en wat er zoal in de filmrol staat. Toch kun je deze ‘bad habit‘  beter snel veranderen, want het kan je je relatie kosten.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de universiteit van British Columbia en de universiteit van Lissabon. De onderzoekers wilden in kaart brengen waarom mensen de behoefte voelen om in de telefoon van hun geliefde te kijken. Hiervoor lieten ze 102 mensen (oké, niet heel veel!) een lange enquête invullen. Het resultaat? Alle participanten keken óf in de telefoon van hun geliefde, of wisten dat hun eigen telefoon gecontroleerd werd.

Persoonlijke informatie

De deelnemers vertelden wat voor impact gluren in de telefoon op hun relaties had. Wat bleek: 21 mensen gaven aan dat hun relatie op de klippen was gelopen, nadat ze merkten gecontroleerd te worden door hun partner. “Het feit dat iemand toegang kan krijgen tot persoonlijke, gevoelige informatie, is een bezorgdheid voor velen”, aldus de onderzoekers.

Ivan Beschastnikh, professor computerwetenschappen aan de universiteit van British Columbia en co-auteur van het onderzoek vult aan: “Wanneer de relatie tot een eind kwam nadat iemand door de berichtjes was gegaan, was dat vaak omdat de eigenaar van de telefoon vond dat z’n vertrouwen geschaad werd.”

De waarom-vraag

Dan blijft de vraag waarom je geliefden zo nodig in elkaars telefoon moeten kijken? Uit het onderzoek kwamen een aantal verrassende redenen naar voren. De belangrijkste reden was het kijken of de partner er geen ander liefje op nahield. Maar het werd ook weleens gedaan om een grap uit te halen. Bezorgdheid om de partner stond op de laatste plek.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties?
Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beeld: iStock
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.