Als je wel wat ‘dokter Corrie’ -hulp kunt gebruiken

dokter corrie

Mede dankzij Dokter Corrie is het nu hot topic: (seksuele) voorlichting van je puber. Want of de luchtige toon van Corrie de beste is je kind voor te lichten, daar valt over te discussiëren. Ook op Viva.nl barstte de discussie los. Hoe je ook over Corrie en haar advies denkt, het kan nooit kwaad om zelf ook het ‘bloemetjes en bijtjes’-gesprek met je puber aan te gaan. Maar ook over zaken als drugs en alcohol kun je hem/haar nog veel bijbrengen.

Nix onder 18
Neem bijvoorbeeld de niet-drinken-onder-18-regel, die ook trending topic was op het forum. Stel; je besluit hier om ook als ouder aan mee te doen. Dus: geen alcohol, niet op feestjes, maar ook niet in huis. Wanneer breng je zoiets ter sprake? Marianne van hoepakjijdataan.nl weet raad: “Kies een rustig moment voor jullie gesprek. Praten over dit onderwerp gaat het beste als de sfeer goed is. Probeer een goede aanleiding voor het gesprek te vinden. Dat kan bijvoorbeeld een schoolfeest zijn, maar ook een soapserie, een bericht in de krant, of een campagne op tv. Praat ook niet te vaak over alcohol. Het is beter om een keer een goed gesprek met je kind te hebben over alcohol, dan dat je het er vaak over hebt.” Op de site vind je hier meer advies over. Welke regels kun je stellen? En wat moet je doen als je puber al regelmatig een drankje drinkt, maar de leeftijd van achttien nog niet heeft bereikt?

Mag-ie blijven slapen?
Nog zo’n lastige situatie: je dochter van 14 heeft sinds kort een vast vriendje. Alles natuurlijk onschuldig en toch serieus. Dan vraagt je dochter of haar vriendje mag blijven slapen. In hetzelfde bed. Het gaat om een slaapfeestje; er zijn andere kinderen bij. Marianne: “Als je dochter of zoon verkering krijgt, komt er dat moment dat zij of hij de vraag stelt of de grote liefde mag blijven slapen. Wat laat je meewegen in je beslissing? Heb je een leeftijdsgrens? Of een grens hoelang het al aan is? Elke ouder maakt hier eigen afwegingen in. Op uwkindenseks.nl kun je een test doen om te zien welke opvoedstijl jij hebt, als het om seksuele voorlichting gaat.”

Babbelen over blowen
Misschien heb je wel een andere vraag. Je merkt bijvoorbeeld dat je zoon of dochter regelmatig een sigaretje opsteekt. Of misschien blowt hij/zij wel. Liever zie je dat je puber dit niet doet. Maar hoe begin je zo’n gesprek en vind je de juiste toon om je puber aan te spreken over zo’n onderwerp? Ook daarvoor kun je terecht op hoepakjijdataan.nl. Je vindt er voorbeeldgesprekken, tips van deskundigen én van pubers zelf. En zo transformeer je jezelf tot (een wellicht iets minder ludieke versie van) dokter Corrie.

Beeld: thinkstock