Droge doos

geroosterde venkel

Vaginale droogte is heel vervelend en is niet bevorderend voor je seksleven. Wat is de oorzaak van die droogte?

Oorzaken:

– Niet opgewonden: een droge vagina kan komen doordat je nog niet opgewonden genoeg bent.

– Medicijnen: Er zijn ook medicijnen die je vochtigheid negatief kunnen beïnvloeden. Dit zijn vaak medicijnen zoals antidepressiva, antibiotica of de pil.

– Bevalling en overgang: het is heel normaal dat je net na je bevalling of tijdens de overgang minder snel vochtig wordt.

– Moe: Als je heel druk bent, bijvoorbeeld op je werk, of last hebt van lichamelijke vermoeidheid is het logisch dat je libido daalt.

Maar, niet getreurd: je kan er iets aan doen:

– Langer voorspel: Een langer voorspel is vaak genoeg om vochtiger te worden. Praat met je partner over je probleem en zeg dat je meer tijd aan het voorspel wil besteden. Zo wordt de seks stukken leuker en opwindender.

– Glijmiddel: Lukt het je niet om vochtig te worden door langer voorspel, dan kun je kiezen voor een glijmiddel. Je kunt het beste een middel op waterbasis gebruiken, zodat je geen last krijgt van vaginale infecties. Door een kleur- en reukloos spulletje te kiezen, bereik je het meest natuurlijk resultaat.

– Hormoontherapie: Als je in de overgang bent kun je ook kiezen voor een hormoontherapie die je vagina vochtig houdt. Toch zijn er vrouwen die beweren dat ze borstkanker van deze therapie hebben gekregen. Niet zonder risico’s dus…

(Bronnen: Goedele Liekens, Haar seksbijbel & http://www.depers.nl/binnenland/55063/Borstkanker-door-hormoontherapie.html)