Eat your heart out!

geen

Het is de boodschap die verpakt zit in duizenden zoetsappige romantische komedies en in even zoveel chicklits en liefdesliedjes: zodra je die ene perfecte man vindt, zul je volmaakt gelukkig zijn.

Eisenlijst
Hangend op de bank kijk je – in je joggingbroek en met uitgelopen mascara van de nacht ervoor – voor de zoveelste keer naar Bridget Jones en net als de keren ervoor zwijmel je weg.

Een wat mysterieuze man moet het zijn, maar met een open blik, creatief, maar niet neurotisch, intelligent, maar zonder betweterig te zijn, wereldwijs, maar toch honkvast, een echte man-man, maar mét empathisch vermogen.

Het ware geluk
Nooit meer alleen thuiskomen in dat stille huis. In plaats daarvan zou je bij thuiskomst de geur van knoflook, wijn en mosselen ruiken. Hmm – ja natuurlijk – hij zou erg handig zijn in de keuken, goed met zijn handen, dat ook…

Zoals veel christenen geloven dat ze het ware geluk pas vinden na hun dood, zo geloven veel singles dat ze het ware geluk pas vinden nadat ze die ene perfecte man of vrouw zijn tegengekomen.

Ongezonde illusie
Een ongezonde illusie. Niet alleen laat je op die manier je levensgeluk afhangen van iemand anders (en wat nu als je diegene nooit tegenkomt), nog belangrijker: uit een grootschalig en langlopend onderzoek uit 2003 – gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology – is gebleken dat het hele idee mank gaat.

Als je singles en mensen met een relatie de vraag voorlegt: ‘hoe gelukkig bent u met uw leven?’, dan scoren de mensen in een relatie weliswaar een halve punt hoger, maar dit verhoogde levensgeluk toeschrijven aan die relatie, blijkt een overhaaste conclusie.

Basisniveau van tevredenheid
Een verhoging van geluk is lastig te realiseren, zo blijkt uit het onderzoek, waarin 24000 respondenten vijftien jaar lang vragen beantwoordden over hun relatiestatus en de mate waarin ze zich gelukkig voelden.

Wat blijkt? Mensen worden helemaal niet gelukkiger van een relatie, maar hebben over het algemeen een ‘set point of happiness’, een basisniveau van tevredenheid, dat gelijk blijft of ze nu toevallig een relatie hebben of niet.

Eat your heart out
Een relatie maakt dus niet zozeer gelukkig, wel is het zo dat gelukkige mensen eerder een relatie aangaan én dat een relatie tussen gelukkige mensen gemiddeld langer duurt.

Bridget Jones: eat your heart out!

Foto: Glen Bowman