Eerst je man, nu je vrouw

Dat ze niet met een machoman was getrouwd, dat wist Willeke wel. Maar dat haar man later haar vrouw zou worden, dat had ze niet zien aankomen. “Samen hebben we Sylvia’s borsten uitgezocht. Een beschaafd maatje hoor.”

In Viva 27 lees je het verhaal van Willeke en haar man, nu haar vrouw met de naam Sylvia. “We waren een paar jaar getrouwd toen Sylvia – haar vroegere naam gebruiken we nooit meer – last kreeg van een bepaalde onrust,” vertelt Willeke. “Ze voelde zich meer vrouw. Een travestiet was ze in elk geval niet. Het ging verder dan dat.”

Wat begon met omkleden en als vrouw naar buiten treden, eindigde uiteindelijk in the full package; een geslachtsveranderende operatie.

Feit: Ongeveer 1 op de 12.000 mannen voelt zich vrouw en kiest voor een geslachtsveranderende operatie. Het omgekeerde, vrouwen die man worden, komt minder vaak voor: ongeveer 1 op de 30.000.

In Viva 27 lees je het hele verhaal van Willeke en Sylvia. Van het afscheid nemen van Sylvia’s mannenlichaam en -kleding, de veranderingen in hun seksleven, tot hoe Willeke dit allemaal heeft ervaren. Ineend werd haar man, haar vrouw.

Hoe sta jij tegenover transseksualiteit? Heb je iemand in je omgeving die ‘zich liet ombouwen’?