Solo Yolo? De eeuwige single versus de relatiehopper

single

Nu het voor vrouwen economisch en sociaal niet meer nodig is om een partner te hebben, lijken we steeds langduriger single te zijn. En toch: anderen springen juist van relatie in relatie. Hoe zit dat?

Toen ik vlak voor het begin van de coronacrisis naar een reünie van mijn middelbare school ging, belandde ik met het groepje met wie ik vroeger rokend aan picknicktafels hing, aan diezelfde picknicktafels.Tijdens het herinneringen ophalen, kwamen we op het ‘wie-had-ook-alweer-met-wie?’ Een van onze vroegere vriendinnen, die nu in Portugal woont en er niet bij was, was het stralende middelpunt van de verhalen. Zij was namelijk kampioen vaste relaties. Ze had altijd een vriendje. En geen korte scharrels, maar een jaar of halfjaar en allemaal serieus. Tussendoor was ze hooguit een paar weken alleen en dan húp, was daar de volgende kandidaat.Ik weet nog dat ik dat toen al fascinerend vond. Afgezien van wat getong en gerommel in de marge, had ik nooit een vriendje. De jongens die mij leuk vonden, vond ik stom, en vice versa. Na mijn schooltijd zette die trend zich voort. Ik heb wel een paar langere relaties gehad (zelfs een huwelijk!), maar de periodes daartussen waren tergend lang. Zíjn lang, want inmiddels ligt de relationele boel hier alweer drie jaar grotendeels plat.

Ik ben serieel single. En als ik eerlijk ben, vind ik mezelf daarom soms best wel een kneus. Want als ik om me heen kijk, lijken de meeste personen toch nog steeds in een relatie te zitten. En als zo’n relatie op de klippen loopt, hebben ze in veel gevallen na een paar maanden weer een verse verkering.

Onrealistische eisen

Gelukkig blijk ik toch niet alleen. Sabrina (43) wordt door haar omgeving standaard ‘de eeuwige single’ genoemd. ‘Bij mij heeft er altijd veel tijd tussen relaties gezeten,’ zegt ze. ‘Op een gegeven moment ben ik zelfs zeven jaar single, en celibatair, geweest. Heel bewust ook: ik ben zuinig op mijn lichaam en hoef geen betekenisloze seks met iemand met wie ik geen relatie heb. En ik heb na een relatie tijd nodig om te bedenken waar het fout ging. Wat lag er aan mij, wat kan ik de volgende keer anders doen, wat wil ik? In dat proces wil ik ook geen afleiding door zomaar met iemand aan te pappen.’

Lees ook
Déze 3 sterrenbeelden zijn het gelukkigst als ze single zijn

Psycholoog en relatietherapeut Marcelino Lopez denkt wel dat het enigszins een sign of the times is dat mensen de laatste jaren langdurig(er) single zijn. ‘Nu relaties geen (economische) noodzaak of sociale verplichting meer zijn, blijven veel mensen vrijwillig single,’ zegt hij.

‘Waarom zou je voor iemand gaan als die ander weinig toevoegt aan je leven? Deze trend is in slechts een paar generaties veranderd, onder andere door anticonceptie, verstedelijking en emancipatie. Een goede ontwikkeling, maar het nadeel is dat relaties daardoor ook vluchtiger en vervangbaarder worden. Elkaar nodig hebben en wederzijdse afhankelijkheid is voor de liefde best goed. Dan ben je meer gemotiveerd er iets van te maken samen. Je bent dan dankbaarder voor wat er wel is en minder gefocust op wat er niet is.

Wat het lastiger maakt, is dat veel singles tegenwoordig hoge en zelfs onrealistische eisen hebben, dat heeft onderzoek ook aangetoond. Dat komt onder meer door de komst van dating-apps. Door alle keuze worden daters perfectionistischer en baseren ze hun keuzes eerder op oppervlakkige criteria zoals uiterlijk, leeftijd, opleiding en lengte. Zo wijzen ze mensen af die in het echte leven misschien wel een kans zouden krijgen. Dat zorgt ervoor dat veel (online) daters het gevoel krijgen dat ze weinig waard zijn op de liefdesmarkt.’

Lees ook
Love me or leave me: dít zijn 8 tekenen van een toxic relatie

Ik denk dat de psycholoog een punt heeft. Helemaal in tijden van corona kun je bijna niet anders dan online daten. Ikzelf heb dat vorig jaar weer even gedaan, maar met matig succes. Ik had op een gegeven moment een match met een superleuke, intelligente, aardige man, die ik uiteindelijk nog voor de eerste ontmoeting cancelde omdat hij op een van zijn foto’s Crocs droeg. Nou is er natuurlijk nooit een geldig excuus voor Crocs, maar hoe arrogant en bekrompen van mij om om die reden zo’n man de wacht aan te zetten.

Serieel single Bibi (29) heeft nadat haar enige ‘echte’ relatie in 2013 stukliep, simpelweg de ware niet ontmoet. ‘Die relatie duurde drie jaar, voordien had ik eigenlijk alleen maar scharrels gehad, niets serieus,’ vertelt ze. ‘Toen het uitging, wilde ik in eerste instantie geen nieuwe relatie meer, ik had
er geen behoefte aan. Ik had behoorlijk veel liefdesverdriet en dacht: dit nooit meer. Ook wilde ik me focussen op mezelf, mijn studie en mijn eigen geluk. Nu zou ik er best voor open staan, maar ontmoet ik hem niet.’

Het hele verhaal lees je in VIVA 16

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?