Erectieproblemen

geroosterde venkel

Meer dan 50% van de mannen boven de 40 jaar krijgt te maken met een erectiestoornis – 8% van de mannen tussen 20 en 29 jaar. Een erectiestoornis is niet alleen het probleem van de man, zo blijkt uit verschillende onderzoeken die in maart in Berlijn gepresenteerd werden. Ook de vrouw wordt zowel psychisch als lichamelijk geraakt door zijn impotentie. En vrouwen spelen een belangrijke rol in het verhelpen van erectieproblemen.

Sex and the modern woman

De meeste stellen vinden dat ze goed communiceren in de slaapkamer, totdat hij een seksueel probleem krijgt. Zo blijkt uit het rapport ‘Sex and the Modern Woman’  van dr. Ulrike Brandenburg, hoofd seksuologie van de Universiteit van Aken. De man denkt dat zij niet merkt dat hij geen erecties meer heeft en gaat wat later naar bed in de hoop niet te moeten presteren. Zij denkt in eerste instantie dat hij een affaire heeft of dat hij haar niet meer aantrekkelijk vindt.

Na een tijdje ziet ze in dat het probleem blijft, maar redeneert het weg. Dr. Brandenburg: “Vrouwen gaan de erectiestoornis goedpraten: ‘tederheid is ook belangrijk’, ‘het hoort bij het ouder worden’, alles om maar geen conflict in de relatie te brengen.” Een voorheen gelukkig stel groeit op die manier steeds meer uit elkaar. “Eigenlijk moeten ze over het probleem praten, omdat ze beiden seksueel gefrustreerd, beschaamd en gestresst raken”, zegt psychologieprofessor William Fisher naar aanleiding van een ander onderzoek met de titel ‘Strike Up a Conversation’. “Maar zij is bang om hem te kwetsen – ‘hij voelt zich al zo slecht, ik wil het niet erger maken’- en hij hoopt dat het overwaait of weet niet hoe erover te beginnen.”

De mythe van de egocentrische man

Om het stilzwijgen te kunnen doorbreken moeten vrouwen geïnformeerd worden. De vrouw moet weten dat het een medisch probleem is en geen psychologisch probleem, zij moet zich bewust zijn van de negatieve invloed van het probleem op haar eigen seksualiteit en zelfvertrouwen en ze moet weten dat er behandelingen voor zijn. Dan pas kan ze er een gesprek over beginnen. “En dan niet praten in bed na het derde glas wijn,” raadt dr. Brandenburg aan. “Houd het feitelijk en geef aan dat het een medisch probleem is dat verholpen kan worden.” Het seksleven van 70% van de stellen waarvan de man erectiepillen (PDE5-remmers) neemt, komt weer op het oude peil. 

Toch laat slechts 15-20% van de mannen met een erectiestoornis zich ook daadwerkelijk hiervoor behandelen. En als ze het doen, dan gemiddeld pas na vijf jaar. Ook in deze stap speelt de vrouw een cruciale rol. Of een man naar de huisarts gaat om hulp te zoeken voor zijn erectiestoornis, hangt af van haar houding, zo blijkt uit het onderzoek. Als zij zich bewust is van de stoornis en weet dat er iets aan gedaan kan worden, dan zal ze hem stimuleren te gaan. Ook bleek dat de man pas naar de huisarts ging als hij wist dat zijn partner onder zijn conditie leed, dat zij seksueel tekort kwam en dat zij zich minder aantrekkelijk en sexy voelde. Professor Fisher: “De mythe van de egocentrische man wordt doorgeprikt. Moderne mannen blijken het zeer belangrijk te vinden dat hun partner zich bevredigd voelt.”

Huisartsen begripvol

Als mannen eenmaal hulp zoeken blijken huisartsen erg goed te reageren op het probleem stelt professor Fisher. “Huisartsen blijken begripvol en niet oordelend te zijn als een patiënt bij ze komt met een erectiestoornis. Doe maar eens eenzelfde onderzoek voor verkoudheid, dan komen ze er een stuk slechter vanaf.”

Erectiestoornis vaak indicator medische kwaal

Een erectiestoornis kan vaak een symptoom zijn van een andere ziekte. In 70% van het aantal gediagnosticeerde gevallen komt een erectiestoornis door vasculaire of neurologische oorzaken. Er is een mogelijk verband tussen een erectiestoornis en diabetes, hoge bloeddruk en aderverkalking. Ook andere medische condities als een beschadiging van de ruggengraat, neurologische stoornissen en psychologische condities als angst, schuld en depressie kunnen de oorzaak zijn van een erectiestoornis.

Jerry Hall: ambassadeur erectieproblemen

Bayer, fabrikant van PDE5-remmer Levitra, koos voor Jerry Hall als ambassadeur van het erectiemedicijn. De ex van Mick Jagger geeft aan dat stellen vooral moeten praten over erectiestoornissen, maar hult zich in stilzwijgen als het over haar eigen ervaringen gaat.