Catherine Deneuve biedt excuses aan slachtoffers seksuele intimidatie

tegengeluid #metoo

Vorige week verscheen er in de krant Le Monde een open brief, ondertekend door honderd bekende Franse vrouwen, waarin zij hun mening uitten over de #MeToo-beweging en dat die zijn doel voorbij zou schieten. Ook Catherine Deneuve uitte haar ongenoegen hierover en sloot zich aan bij de uitspraak dat #MeToo is ontaard in een ‘vorm van feminisme die mannenhaat uitdrukt’. Daar biedt de Franse actrice nu haar excuses voor aan.

Deneuve biedt haar excuses aan aan alle slachtoffers van seksueel geweld die zich gekwetst voelen door het door haar ondertekende manifest, waar veel discussie over was. De ondertekenaars werd verweten dat ze seksueel wangedrag goedpraten.

Ingezonden brief

Naar aanleiding van die discussie werd Deneuve uitgenodigd door dagblad Libération om haar standpunt te verduidelijken. Dat doet ze door middel van een ingezonden brief. ‘Er staat nergens in de tekst dat seksuele agressie goed is. Anders had ik hem nooit ondertekend,’ schrijft de actrice.

#Balancetonporc

In de brief schrijft de Franse filmster dat ze zich zorgen maakt over de vrijheid en dat ze bang is voor censuur en dat het werk van grote kunstenaars zoals Leonardo da Vinci, Gaugain en Egon Schiele uit musea zal verdwijnen. Dit komt volgens haar doordat mannen soms ten onrechte schade oplopen door #Balancetonporc (Frans voor ‘verklik je varken’) zoals de hashtag in Frankrijk luidt.

Machtsmisbruik

In haar lange loopbaan is de actrice getuige geweest van ‘ongemakkelijke situaties’ en heeft ze van haar collega’s verhalen gehoord over regisseurs die hun macht hebben misbruikt. Deneuve vindt het echter niet aan haar om zich daarover uit te spreken. Volgens haar is het probleem pas opgelost wanneer je ‘nee’ kunt zeggen zonder dat je je baan daarmee op het spel zet en denkt dat het onderwijs daar een rol in zou moeten spelen. Ook pleit ze voor het invoeren van gedragsregels bij bedrijven. ‘Ik geloof in het recht.’

‘Genieten van verkrachting’

Het manifest van vorige week had als kop ‘Wij verdedigen een vrijheid…’ wat Deneuve verfrissend noemt, maar ze sluit zich niet aan bij de manier waarop sommige van de ondertekenaars met de tekst zijn omgegaan. Een van de ondertekenaars zei dat vrouwen ook van verkrachting kunnen genieten. Een mening die door Deneuve ‘erger dan in het gezicht spugen van iedereen die het slachtoffer is van zo’n misdaad’ wordt genoemd. In de ingezonden brief distantieert ze zich van iedereen die haar steunbetuiging misbruikte voor zijn of haar eigen politieke agenda. ‘Ik groet alle slachtoffers van verwerpelijk wangedrag die zich gekwetst voelen door het stuk in Le Monde, en aan hen en hen alleen bied ik mijn excuses aan.’

 

 

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron NOS | Beeld Shutterstock