Expositie in het teken van kwetsende vraag: ‘Wat voor kleding droeg je toen je verkracht werd?’

expositie verkrachting kleding

‘Welke kleding had je aan toen je verkracht werd?’ is een veelgestelde en behoorlijk kwetsende vraag die veel slachtoffers van verkrachting te horen krijgen. Daarom is er in Molenbeek (België) nu een expositie van kledingstukken die slachtoffers van verkrachting droegen.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, waren de slachtoffers allesbehalve uitdagend gekleed. Dat toont de expositie, die ontwikkeld werd door de universiteit van Kansas, aan.

Begrip

Het is volgens Delphine Goossens, curator van de expositie, onterecht en kwetsend om aan de vrouwen te vragen welke kleding ze aanhadden toen ze lastig werden gevallen. ‘Kleding mag geen excuus zijn om de agressie van een man goed te praten,’ vertelt Goossens aan RTL Nieuws. ‘We willen aantonen dat slachtoffers die zijn verkracht, helemaal niet uitdagend gekleed waren.’ Goossens hoopt dat de bezoekers dat zullen inzien en dat er begrip wordt gecreëerd voor slachtoffers van verkrachting en aanranding.

Sportkleding

Van een jurk tot sportkleding en van een politie-uniform tot een korte broek: de kleding van de tentoonstelling is enorm divers. Bij de kleding worden de verhalen van de slachtoffers gedeeld. ‘Ik had net getraind, dus een sportbroekje en T-shirt, neem ik aan. Ik weet zeker dat ik ik stonk, ik herinner me zelfs dat ik daaraan dacht… hoe ik moest stinken. Ik moest aan van alles denken, behalve aan hetgeen wat gebeurde,’ luidt een van de bijschriften.

Of de expositie ook naar Nederland komt is nog niet bekend, hoewel Goossens hoopt van wel. ‘De hele wereld moet dit zien.’

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron RTL Nieuws | Beeld iStock