Fanny: ‘Ik verlies mijn dochter aan mijn ex-schoonfamilie. Wat moet ik nu?’

mediator

Fanny en Rocco hebben co-ouderschap over hun 4-jarige dochtertje Esmeralda. Rocco, die nu bij zijn zus Gina woont, werkt lange dagen en laat de zorg voor Esmeralda grotendeels over aan zijn zus. Fanny heeft daar geen vertrouwen in. Zij vermoedt dat Gina bezig is om Esmeralda tegen haar op te zetten.

Fanny: ‘Rocco, mijn ex, komt uit een hechte familie. Hij is vrachtwagenchauffeur en soms dagen van huis. En terwijl hij weg was, zat zijn hele familie bij mij in de keuken. Ik werd daar gek van. Twee jaar geleden is hij bij een van zijn zusters ingetrokken en sindsdien is ons huis van mij.

Esmeralda woont de ene week bij mij en de andere bij haar vader en die zuster. Ik denk dat Gina vaker voor Esmeralda zorgt dan Rocco zelf. Zijn werk, snap je.

Sinds een paar weken moet Esmeralda heel erg huilen als ze van haar vader komt en ze zegt allerlei nare dingen die ze onmogelijk zelf bedacht kan hebben. Ze noemt mij ‘hoer’ en ‘slet’ en een ‘slechte moeder’. Laatst zei ze zelfs dat ik haar in de steek zou laten voor een andere man! Dat bedenkt een kind van 4 toch niet! Volgens mij heeft ze dat van Gina. Nou, ik heb toevallig een keurige baan als secretaresse.

Maar hoe vaak ik ook tegen Esmeralda zeg dat ik haar nooit in de steek zal laten, ze gelooft me niet. Ik weet wel waarom Gina dat doet. Ze kan zelf geen kinderen krijgen en ze hoopt natuurlijk dat Rocco bij haar zal blijven wonen zodat zij Esmeralda als haar eigen kind kan opvoeden. Dat kan ik natuurlijk niet aan Esmeralda uitleggen en bovendien wil ik me niet verlagen tot Gina’s niveau. Maar ik ben heel erg bang dat ze een dezer dagen echt niet meer bij me wil wonen.’

Rocco: ‘Secretaresse, puh. Fanny ontvangt mannen aan huis. Ik zie het toch zelf als ik Esmeralda bij haar breng. Elke keer staat er een andere man in de woonkamer en als ik vraag of ik even mag binnenkomen, wimpelt ze me af. Zeker bang dat ik erachter kom hoe ze haar geld verdient. Nou, dat had ik al lang door.

Natuurlijk wil ik niet dat Esmeralda in zo’n omgeving opgroeit. Dat is toch geen voorbeeld voor een meisje? Toen we nog getrouwd waren, liet Fanny Esmeralda heel vaak alleen. Dat weet ik omdat mijn moeder een sleutel had. Als ze dan iets nodig had om te koken of zo, kon ze het zelf even pakken. Fanny wist dat niet, van die sleutel, anders had ze er enorme stampij over gemaakt. Maar goed, mijn moeder heeft Esmeralda meerdere keren alleen in de box aangetroffen. Fanny zei dat ze dan even een sigaretje aan het roken was in de tuin, maar volgens mij was ze boven, met een man.

Daarom ben ik op een gegeven moment bij mijn zus gaan wonen, ik bedoel, zoiets kun je toch niet van je vrouw accepteren? Bovendien is Gina heel lief voor Esmeralda.

Als ik een andere vrouw gevonden heb, gaat die natuurlijk voor Esmeralda zorgen, maar tot die tijd ben ik blij dat Gina haar zo goed opvangt. Zo jong als ze is, is Esmeralda al flink beschadigd door het gedrag van haar moeder. De dingen die ze soms zegt! Ik ben blij dat Gina dat een beetje kan goedmaken.’

De mediator: ‘Voor Esmeralda kan dit wel eens verkeerd uitpakken. Hebben jullie daar over nagedacht? Het is heel moeilijk om het één van het ander te scheiden. Dat is duidelijk. Veel ouders hebben daar moeite mee. Hoe zou je dat nu wel voor elkaar kunnen krijgen.? Hoe krijg je het voor elkaar om te zorgen dat jullie ieder je ouderrol optimaal kunnen invullen, zodat Esmeralda niet het gevoel heeft dat zij partij is. Het is een idee om toch eerst een gesprek met een derde te voeren over hoe jullie ten opzichte van elkaar staan. En dan vooral om een basis te leggen voor hoe jullie elkaar kunnen loslaten. Als je kunt accepteren dat de ander een ander leven leidt dan jij, kan je hem of haar misschien ook zien in de ouder die hij of zij is voor Esmeralda. Een kind haal je niet weg bij een ouder. Een kind heeft een vader en een moeder en is van huis niet tegen één van de twee. De situatie kan veroorzaken dat een kind zich gaat gedragen naar de negatieve relatie die jullie hebben ten opzichte van elkaar. Laat haar kind zijn en nemen jullie je verantwoording door om de tafel te gaan. Afspraken maken en bepalen hoe de toekomstige communicatie het beste kan verlopen.

Over de mediator

Michiel Hordijk (45) is de initiator van de Mediation Supermarkt: een handig boek met uitleg, mediation of een leuk item voor de kinderen helpen om rust te vinden in een lastige periode. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin. Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar info@mediationsupermarkt.nl.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.