Feiten over het liefdesleven op school

geroosterde venkel


Weet je nog dat je jongens vroeger maar rotjochies vond en vice versa? Wij vroegen het ons af waarom, dus duiken we de gedragspsychologie in met deze feiten over het liefdesleven op de basis- en middelbare school.

Het is vast herkenbaar: toen je ongeveer 7 tot 11 jaar was waren jongens niks aan en vooral vervelend. Ook zij vonden meisjes maar truttig en hielden zich liever met voetbal bezig. Datingsite eDarling vroeg zich af hoe het zat en interviewde gedragspsychologe Inge Seiffge-Krenke.

Gender Gap

Op de basisschool heb je meestal twee gescheiden groepjes: de meisjes en jongens. Het andere geslacht wordt vaak als negatief beschouwd; ze willen niks van elkaar afweten. Hoewel we dit jammer vinden, is deze ‘gender gap’ erg belangrijk voor de ontwikkeling en identiteitsvormingen van jonge kinderen. Door veel met hetzelfde geslacht om te gaan, leren ze de herkenbare eigenschappen te ontwikkelen zoals een typische meisjes-/jongensachtige uitstraling.

Border work

Jongens spelen met grenzen door bijvoorbeeld langs een groepje meisjes te lopen en dan één duw te geven. Dat heet in de psychologie ‘border work’. En wij maar denken dat jongens ons plaagden omdat ze ons stiekem leuk vonden! Van romantische gevoelens is er op de basisschool dus nog weinig sprake. Dat verandert als kinderen naar de middelbare school gaan. De meeste worden rond 11 tot 14 jaar voor het eerst echt verliefd, maar de meeste relaties blijven vooral bij fantasie.

Gelegenheidsfase

Tussen de 16 en 18 jaar begint al meer diepte in relaties te komen. Deze periode heet de gelegenheidsfase. In deze fase hebben de tiener een idealistisch beeld van elkaar: “De geliefden zien elkaar als het beste en mooiste wat er ooit op de aardbol zal rondlopen”, aldus Dr. Seiffge-Krenke. Van ruzies is nog weinig sprake en kleine conflicten worden weggewuifd.

Naarmate de verkering van tieners langer duurt, worden ze ook serieuzer en daardoor worden de breuken pijnlijker. Dat geldt echter niet voor alle tieners, want wanneer de volwassenheidsfase wordt bereik verschilt per persoon: “Sommige koppels zijn zeer volwassen aan het einde van de middelbare school terwijl andere mensen de volwassen status op hun dertigste nog niet bereikt hebben”, verklaart Dr. Dr Seiffge-Krenke.

Vind jij dit herkenbaar?