Gescheiden en vakantie: ‘Ik wil niet dat ze met zijn ouders meegaan’

mediator

Wim en Astrid zijn sinds een paar jaar gescheiden en dat verloopt allemaal prima. Tot nu, want de ouders van Wim willen hun kinderen meenemen om hun 45-jarig huwelijk te vieren. Iets wat Astrid liever niet ziet gebeuren. Een mediator kijkt mee naar deze discussie.

Zij: ‘Opa en oma kunnen mijn kinderen niet claimen’

Astrid: “Mijn schoonouders denken aan iedereen behalve aan ons. Neem bijvoorbeeld de verjaardagen. Dat moet allemaal op hun manier gebeuren. Zij geven aan ieder kleinkind op een bepaalde leeftijd dezelfde cadeaus. Dus als ze vijf worden krijgen de jongens een fiets en de meisjes een poppenhuis. De twee broers van Wim hebben een jongen en een meisjes. Dus kwam dat allemaal perfect uit. En bij ons is dat helaas niet gelukt. Net niet, want wij hebben twee jongens en een meisje. Dus zou je denken, twee fietsjes en een poppenhuis. Niet dus, want dat paste niet in het schema. We hebben uiteindelijk zelf maar een fietsje gekocht, want ik was die discussies helemaal zat. Nu doet zich een probleem voor. Wim en ik zijn sinds een paar jaar gescheiden. Dat loopt gelukkig allemaal goed. Maar nu zijn zijn ouders 45 jaar getrouwd en willen ze met de hele familie een weekje naar Duitsland. Dat weekje is precies in de periode van de zomervakantie dat de kinderen bij mij zijn. Ruilen kunnen we niet, omdat ik dat niet voor elkaar kan krijgen op mijn werk. Wim begrijpt mijn punt wel, maar is ook van mening dat de kinderen mee moeten gaan naar het feestje van opa en oma. Zij die het nooit eens voor elkaar hebben gekregen om onze kinderen een beetje liefde te geven. Nee, ik wil niet dat ze meegaan.”

Hij: ‘Ik gun onze kinderen deze gezellige week’

Wim: “Natuurlijk begrijp ik Astrid. Mijn ouders zijn een beetje pragmatisch en veroorzaken daarmee onbegrip, maar ze doen hun best om ook met onze kinderen leuke dingen te doen. Ze proberen zoveel mogelijk alle kleinkinderen evenveel te geven, wat nog wel eens leidt tot ogenschijnlijk rare keuzes. Ze bedoelen het goed. Nu zijn ze dit jaar 45 jaar getrouwd. Ze nemen ons allemaal mee naar een park in Duitsland. Een hele week met alle neefjes en nichtjes, dat wordt vast hartstikke leuk. Er is ook een zwembad bij dus dat vinden die kinderen van ons ook prachtig. Het zijn toch al van die waterratten. Dat kun je ze niet ontnemen. Sinds wij zijn gescheiden zijn ze helemaal niet meer op vakantie geweest. Dit is een mooie gelegenheid. Ik vind het heel tof van mijn ouders dat ze dit doen. Uiteraard wil ik er geen ruzie over maken met Astrid. We hebben een veel te goede band. We overleggen nog meer dan toen we getrouwd waren. Ik wil wel dat de kinderen meegaan. Hoe je het ook wendt of keert, het blijven hun opa en oma.”

De mediator: Jullie kinderen mogen zich gelukkig prijzen met zulke ouders. Wat fijn dat na de scheiding het overleg tussen jullie gewoon is doorgegaan. Dat gebeurt echt niet altijd! En nu gebeurt er iets dat veel meer van jullie vergt. Je kunt op verschillende manieren tegen deze situatie aankijken en ik zal jullie helpen de voor jullie beste situatie te kiezen. Bij de scheiding hebben jullie een verschil gemaakt in overleg tussen jullie als man en vrouw en als ouders. Dat heeft gewerkt gezien het overleg dat jullie als ouders kunnen hebben. In dit onderwerp over opa en oma is het ook mogelijk om dezelfde scheiding aan te brengen. Die kun je herkennen in de frustratie die vooral Astrid nog steeds voelt als zij terugdenkt aan de discussies die er waren. Wim zal zich hierin ook niet helemaal lekker voelen. Dit is een stukje dat jullie samen hebben beleefd en niet goed hebben kunnen verwerken. Daarentegen zijn opa en oma met hun bloedband naar de kleinkinderen, emotioneel in een rechte lijn verbonden met hen. Daar komt niets tussen. Als er wel iets tussenkomt, zoals jullie gevoelens over hun houding, geeft dat een blokkade in de omgang tussen opa en oma en de kinderen. De kinderen missen in dat geval iets waar zij emotioneel behoefte aan hebben. Het is een besluit dat eigenlijk al genomen is voor jullie. Je zult heel vasthoudend moeten zijn om nog tegen te houden dat de kinderen niet meegaan. Er ligt voor jullie samen de uitdaging om ook hier weer samen achter te staan, maar gezien jullie positieve houding zal dat zeker lukken.

Over de mediator

“Er gebeurt altijd wel iets in je sociale omgeving waardoor je even van je stuk bent gebracht. iMediators is in die gevallen een handige partner om bij je te hebben. Online of aan tafel helpen wij vrienden, partners en collega’s weer in gesprek te komen. Samen naar een nieuwe toekomst zonder jezelf te verliezen.” Michiel Hordijk (44) is full certified mediator in familie-  en arbeidskwesties. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin.Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar: viva@imediators.nl

Lees ook:

Scheiden vanwege religie: ‘Hij werd steeds radicaler in zijn uitspraken’
Een kind en uit elkaar: ‘Ze zet onze zoon niet op de eerste plaats’
Petra: ‘Mijn ex-man zadelt mij op met de schuld van zijn ex’
Een break-up bij de buren: ‘Iedere avond na acht uur begint het geruzie’
Alexandra: ‘Hoe hou ik mijn broer op afstand?’
Karin: ‘Mijn ex wil niet betalen voor de sport van onze zoon’
Marije verlaat haar man voor een vrouw: ‘Ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren’

Wil je niets meer missen van VIVA én deze zomer shinen met een toffe crossbody tas? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: een halfjaar VIVA voor € 11 per maand en een GRATIS tas van Burkely t.w.v. € 69,95.

Beeld Sanoma Beeldbank