De geschiedenis van het condoom

geroosterde venkel

Wist je dat condooms al in 11.000 voor Christus door mensen werden gebruikt? En dat ie dan niet van rubber was, maar van dierendarmen? Wij zetten de geschiedenis van een van de oudste anticonceptiemiddelen op een rijtje.

Het latex rubbertje zoals wij hem kennen bestond natuurlijk niet bij onze voorouders. Die moesten op wat meer alternatieve wijze te werk gaan. Linnen stoffen en de darmen van dieren waren een uitkomst tegen ongewenste zwangerschappen en (gevaarlijke)  infecties. Een antibioticakuurtje nemen zat er in 3000 jaar geleden natuurlijk niet in!

 

Dierenhuid

Onze verre, verre voorouders waren al innovatief én inventief met anticonceptie. Uit grottekeningen gemaakt in  11000 v. Chr. kunnen we opmaken dat mannen toen al condooms van dierenhuid gebruikten. Ook Egyptenaren waren hun tijd ver vooruit. In 1000 v. Chr. al op het gebied van beschermde sex! Zij gebruikten stoffen condooms om zichzelf te beschermen tegen overdraagbare ziektes en infecties.

Hoornig

Rond 1400 gebruikten ze in China en Japan condooms die alleen de eikel bedekten. In China waren ze gemaakt van de darmen van lammen of geolied zijden papier. In Japan gebruikten ze de schild van de schildpad of een dierenhoorn. We kunnen ons voorstellen dat de vrouwen in Japan het liever zonder ‘condoom’ deden.

Fatale SOA’s

Rond 1500 werd het gevaar van seksueel overdraagbare ziektes aan de kaak gesteld door een Italiaanse arts. Destijds bezweken veel mensen aan syfilis, dat toen nog een fatale infectie was. Hij adviseerde een linnen omhulsel gedompeld in chemicaliën. Hij testte de condooms op 1100 vrijwilligers en geen één liep de infectie nog op.

Verboden

De kerk was fel tegen het gebruiken van condooms. In 1605 besloot een geestelijke dat ze immoreel waren, het gebruik voorkomt immers voortplanting. Tegenwoordig staat deze discussie nog steeds overeind. Condooms zijn op sommige plekken op de wereld nog steeds verboden of taboe.

Hergebruik

In de 17e eeuw werden condooms, nog steeds gemaakt van de darmen van dieren, voor het eerst voor het grote publiek beschikbaar gemaakt. Hoewel ze dan niet meer betrouwbaar zijn, werden ze toch vaak hergebruikt omdat de condooms zo prijzig waren.

Toen de Engelsen merkten dat er steeds minder kinderen werden geboren, werd de schuld gegeven aan condooms. Er werd ook in de 18e eeuw meer kritiek geuit op de anticonceptie. Volgens een Engelse arts zou het namelijk ook mannen aanmoedigen om onveilige sex te hebben met verschillende partners.

Hoewel veel artsen condooms afkeurden wegens de eerder genoemde immoraliteit, werden ze toch steeds populairder. Meer en meer raakten ze verspreid over de hele wereld, van rijk tot arm. Ze werden gemaakt ingewanden behandeld met zwavel of van linnen gedompeld in chemicaliën. De condooms waren gewoon te koop in kroegen of op markten.

Eerste rubbertje

Het condoom zoals wij hem kennen, komt ook steeds dichterbij. Charles Goodyear maakte de eerste rubberen versie in 1839. Toch was er nog veel kritiek, als gevolg daarvan werd het in 1889 verboden om reclame te maken voor de rubbertjes.

Over ‘rubbertjes’ gesproken, vanaf eind 1800 begonnen mensen het woord te gebruiken als een term voor condooms. Zo lang gebruiken we die straattaal dus al!

Ribbeltjescondoom

De Duitser Julius Fromm mogen we bedanken voor het maken van de ribbeltjescondooms. Hij bedacht in 1912 een manier waarop je textuur kunt aanbrengen op het rubber. Zijn condoommerk is nu nog populair in Duitsland.

Stijgende verkoop

In 1918 bepaalde een rechter dat condooms wel gepromoot mogen worden, zodat meer mensen worden aangespoord tot beschermde sex. Een hele goede beslissing, want in tien jaar tijd werd de verkoop over de hele wereld verdubbeld dankzij advertenties. En dat werd alleen maar meer, want in de jaren 50 en 60 werd een ‘kapotje’ een vereiste in het sexleven van de bevolking. Zonder condooms stemde 42 procent niet toe met sex, bleek uit een onderzoek destijds.

In 1957 bracht condoommerk Durex het eerste condoom met glijmiddel uit. Ze noemden het een ‘Wet Hot American Summer’. De verkoop steeg ook enorm tijdens de dreigende aidsepidemie in de jaren 80.

Nu, in 2013, hebben we condooms in alle kleuren, maten, smaken, geuren, texturen en materialen! Voor ieder wat wils dus!

 

Bron: YourTango