Gestopt (Kopie)

geroosterde venkel

Ik draai gehaktballetjes als plotseling de radio in de keuken er mee op houdt.
Even denk ik dat het aan het stopcontact ligt, dat doet wel vaker raar, maar dan maakt de koelkast een soort laatste adem geluid alvorens hij stil valt.

Hmmm, gevalletje gesprongen stop?

Ik roep Lief erbij, omdat ik niet met mijn vieze handen de stoppenkast open wil maken. Samen testen we de lampen in de woonkamer en gang. Die doen het ook allemaal niet.

Aardlekschakelaar dan misschien?

In de stoppenkast lijkt alles normaal. “Als de schakelaar op 1 staat en bij de stoppen is ook niets anders dan normaal, dan is er niets gesprongen toch?” vraagt Lief vanuit de stoppenkast.

Ik hoor gerommel en gestommel bij de buren. De buurman roept iets naar zijn vrouw. Ik kan het niet goed verstaan, maar hoor wel het woord stroomstoring.

“Het is een stroomstoring” zeg ik tegen Lief, “de buren hebben ook geen stroom”.

Aan de overkant zie ik de buurvrouw op het raam van haar buren kloppen. Ook geen stroom waarschijnlijk. De hele straat blijkt zonder te zitten.

“Moeten we het niet ergens melden?” vraag ik Lief, “Zoek jij even op internet op wie we moeten bellen, dan bel ik wel met mijn mobiel, want de vaste telefoon doet het natuurlijk ook niet nu.” Lief pakt zijn laptop, maar bedenkt dan dat het draadloze internet toch echt stroom nodig heeft om onze laptops online te brengen. Geen internet dus. Ook het internet op mijn mobieltje doet het niet. Bellen lukt ook niet. Het netwerk is overbezet.

Ik krijg wel een sms van een vriendin. Of wij nog stroom hebben? Blijkbaar is de stroomstoring niet alleen in onze straat, zij wonen in het centrum en runnen een snackbar. Waarschijnlijk doen daar alle apparaten het dus ook niet meer.

Geen telefoon. Geen t.v. Geen radio. Geen internet. Geen koelkast. Geen vriezer. Geen licht.

Dat laatste is niet zo erg, het is zondagmiddag, de zon schijnt, licht genoeg. Het enige waar ik me druk over maak is de vriezer. Als de storing heel lang gaat duren, dan moeten we heel wat eten verwerken. Dan denk ik aan mijn werk. Ik moet die avond nog van alles doen voor een presentatie die ik de volgende dag moet geven. Nou ja, eerst maar eens kijken hoe lang het duurt, voordat ik me daar druk om ga maken, denk ik, en ga door met balletjes draaien.

Het komt door de groentensoep. Ik word altijd heel ‘zen’ van groentensoep maken. Het draaien van de balletjes, het snijden van de ui, prei, wortelen, bloemkool en courgette, het maakt mij rustig en relaxt. Een kwartiertje later staat er een grote pan op het vuur te pruttelen. Gelukkig koken we op gas.