‘Geur goede genen is aantrekkelijker’

geroosterde venkel

Je nieuwe vlam mag dan knap zijn of een leuk karakter hebben, uiteindelijk val je misschien wel voor de geur van zijn of haar genen. Een journalist van The Guardian las het boek van wetenschapper Daniel Davis en ging zelf op onderzoek uit.

De theorie van de Brit vindt zijn oorsprong in een experiment met stinkende T-shirts. Claud Wedekind uit Zwitserland bestudeerde in 1994 het DNA van een groep studenten en keek in het bijzonder naar hun zogeheten histocompatibiliteitsgenen. Ze vroegen de mannen om twee dagen lang hetzelfde T-shirt te dragen en dingen die hun natuurlijke geur konden aanpassen, zoals parfum en alcohol, te mijden.

T-shirts in dozen
Daarna werden alle T-shirts in dozen gestopt en moesten de vrouwen zeggen welke shirts het sterkst, het lekkerst en het meest opwindend roken. De resultaten toonden aan dat de dames vooral gek waren op de geur van kerels met afwijkende compatibiliteitsgenen. Dit zou erop wijzen dat mensen in staat zijn om onbewust een partner uit te kiezen waarmee ze genetisch ijzersterke kindjes kunnen maken.

Een journalist van The Guardian nam de proef op de som en liet het DNA van hem en zijn vrouw, met wie hij 20 jaar getrouwd is, testen. Een beetje spannend vond Tim Dowling dat wel, want wat nou als de wetenschap aan zou tonen dat ze eigenlijk niet bij elkaar passen? Gelukkig voor Tim bleken zijn genen maar op één punt overeen te komen met die van zijn echtgenote.

Bron: BuzzO