Gezinnen met getrouwde ouders minder vaak uit elkaar

geroosterde venkel

Tegenwoordig kiezen veel stellen met kinderen ervoor om niet te trouwen. Dit heeft echter wel gevolgen, zo blijkt uit Brits onderzoek. Als de ouders van een kind getrouwd zijn, valt het gezin namelijk minder snel uit elkaar dan wanneer de ouders ongetrouwd zijn.

Het onderzoek is gebaseerd op een volkstelling uit 2001 en op resultaten van een door de Britse overheid gesteunde enquête onder 40.000 gezinnen.

Kinderen van nu
Volgens het onderzoek zal de helft van alle Britse kinderen die dit jaar geboren worden, niet meer bij beide ouders wonen tegen de tijd dat ze 16 jaar zijn. Voor pasgeboren kinderen wiens ouders niet getrouwd zijn ligt dit percentage maar liefst op 90 procent!

Getrouwd of ongetrouwd
Op dit moment leeft bijna de helft van de tieners tussen de 13 en 15 jaar niet bij beide ouders. Van de ouders die nog wél bij elkaar zijn, is 93 procent getrouwd. De kans dat een gezin uit elkaar valt is dus veel groter als de ouders niet getrouwd zijn.

Onderzoeker Harry Benson van de Marriage Foundation-denktank licht de resultaten van het onderzoek toe. “Het rapport geeft hard bewijs dat getrouwde ouders stabieler zijn dan ongetrouwde ouders. Burgerlijke status speelt een cruciale rol in het breken van een gezin”, aldus Benson.

Weinig huwelijken
De afgelopen jaren zijn ongetrouwde ouders steeds vaker verantwoordelijk voor een gezinsbreuk. In 2001 kwam een kwart van de gezinsbreuken voor bij gezinnen met ongetrouwde ouders. In 2012 lag percentage al op de helft.

We leven overigens in een tijd waarin het aantal huwelijken lager ligt dan ooit. In 2009 trouwden 232443 stellen in Engeland en Wales. In de jaren ’70 lag dit aantal een stuk hoger, op meer dan 400000.

Bron: Daily Mail