Herken de stalker

In romantische komedies vinden we het leuk als een personage allerlei pogingen doet zijn/haar grote liefde te laten weten dat ze voor elkaar bestemd zijn. Zou dat in het echte leven stalken heten? In Viva nummer 1 wordt ‘stalken’ uit de doeken gedaan.

Schattig?
Een verliefde kerel die midden in de nacht onder het balkon van zijn geliefde roept dat hij van haar houdt, die haar opzoekt in een restaurant waar ze met vriendinnen zit te eten en ter plekke op zijn knieeën gaat: het zouden scènes in films kunnen zijn. Waarin ze schattig of romatisch bedoeld zouden zijn.

De ex
Het lijkt wat op wat Anna (25) meemaakte toen haar ex-vriendje haar stalkte. Ze vertelt erover in Viva 1. Tijdens hun relatie was hij al ziekelijk jaloers en toen ze het uitmaakte, deed hij van alles om haar terug te krijgen. Hij schreef gedichten, stuurde cadeautjes en sprak liefdesverklaringen in op haar voicemail.

Net als in de film, maar Anna vond het zo irritant en op een gegeven moment zelfs eng worden, dat ze dreigde hem een straatverbod op te leggen. Toen stopte hij pas.

Via de computer
Het ex-vriendje is één van de vijf types stalker die in de Viva van deze week worden beschreven. Anderen zijn bijvoorbeeld de digitale stalker en de celebrity stalker. Vijf vrouwen die ooit door één van de typen zijn gestalkt, vertellen erover.

Wanneer iets stalken is, is moeilijk te zeggen volgens forensisch psycholoog Eric Blaauw. Hij deed jarenlang onderzoek naar stalking. Iemand kan zich bedreigd voelen, terwijl de stalker dat niet zo bedoelt.

Tips
Advocaat Lou van Leer van Van Diem advocaten geeft tips in Viva wat je kunt doen als je een echt lastige of gevaarlijk stalker hebt. Alvast één tip: probeer als slachtoffer geen contact te zoeken met de stalker, de rechter (in het ergste geval..) kan dan denken dat je ‘gewoon’ ruzie hebt.

Nu vast meer over stalken weten? Kijk op stopstalken.nl of huiselijkgeweld.nl

Heb jij wel eens last gehad van een stalker?

CC foto: Gerlos