Het geheim van een goede relatie

Goede relatie

Een stabiele en goede relatie vraagt om slechts twee dingen. Ze liggen voor de hand maar zijn tegelijkertijd een grote uitdaging.

Psycholoog John Gottman bestudeert de liefde en het huwelijk en kan met een zekerheid van 94% voorspellen of een koppel het gaat redden of niet. De beste man doet al meer dan veertig jaar onderzoek in zijn ‘Love Lab’ en heeft duizenden koppels bestudeerd. Wat je volgens hem nodig hebt om gelukkig te blijven in de liefde? Vriendelijkheid en vrijgevigheid.

De kleine dingen

Koppels blijven zich verbonden voelen door de manier waarop ze aandacht geven aan elkaar. Het gaat dan niet om grootse gebaren en cadeaus maar juist de kleine dingen die je voor elkaar doet en de momenten die je deelt. De manier waarop je contact zoekt met je liefje, denk aan: een mooie zonsondergang bijvoorbeeld. Maar ook naar je partner kijken als hij of zij iets zegt in plaats van naar de televisie blijven staren, vriendelijk zijn, maar ook tijdens ruzies compassie en begrip blijven tonen. Hoe ga je met je woede om? Gooi je met verwijten of kun je uitleggen waarom je boos of gekwetst bent? De manier waarop je naar het gedrag van je partner kijkt, maakt het verschil. Als je als vrouw denkt dat je man de toiletbril omhoog laat staan om jou te pesten, doet dat iets heen anders met je dan wanneer je er vanuit gaat dat hij gewoon met zijn gedachten ergens anders was en het niets met jou te maken heeft. Dat lijkt iets kleins en onbenulligs, maar maakt waanzinnig veel verschil.

Verbondenheid

In goede en slechte tijden er voor elkaar zijn, is key. Klinkt logisch maar als het goed gaat, neig je er al snel naar om je partner niet die extra aandacht te geven. Is er in jullie omgang van dag tot dag vriendelijkheid en vrijgevigheid of drijft er vaak vijandigheid, kritiek en minachting boven? Bedank voor de waardering die je krijgt van je partner. Wees niet te vaak kritisch, dat sloopt ontzettend veel relaties. Opbouwend en supportive zijn, is niet altijd makkelijk maar wel een betere aanpak als je wil dat je relatie het overleeft. En ook: hoe je omgaat met goed nieuws –bijvoorbeeld een promotie van je partner. Delen in elkaars vreugde houdt jullie connected.

Bron: Business Insider