Amnesty waarschuwt: het keurige Denemarken is verkrachtingsparadijs

Harvey Weinstein

Denemarken staat bekend om z’n gendergelijkheid: vrouwen en mannen kunnen in het land rekenen op gelijke behandeling. Net zoals dat in Nederland is. Toch trekt Amnesty International nu in een rapport aan de bel en ook Nederland komt er (indirect) niet ongeschonden vanaf.

‘Denemarken kent schokkend hoge niveaus van straffeloosheid voor seksueel geweld,’ zegt Kumi Naidoo, secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie. ‘En een antieke verkrachtingswetgeving, die beneden internationale standaarden is.’ Hij refereert aan de Deense wet waarin staat dat seks zonder toestemming geen verkrachting is. Om het als verkrachting te benoemen moet er sprake zijn van geweld of bedreiging, wat bij verkrachting vaak niet voorkomt.  

Schokkende cijfers

Dat Denemarken in 2014 de Instanbul Conventie ratificeerde, waarin staat dat alle niet-vrijwillige seksuele handelingen altijd strafbaar zijn, helpt niet of nauwelijks zolang het volgens de wet niet strafbaar is. Veel Deense vrouwen durven geen aangifte te doen, uit angst niet geloofd te worden. De cijfers liegen er niet om. Volgens Amnesty is er in 2017 slechts 890 keer aangifte gedaan bij de politie, van de ruim 5.000 tot 24.000 vrouwen die een verkrachting of aanranding meemaakten in dat jaar.

Hoe zit dat in Nederland?

Ook voor de Nederlandse wet is iets pas verkrachting als er bedreiging of dwang aan te pas komt (en ook Nederland ratificeerde de Instanbul Conventie in 2016). Er zijn nog maar 8 van de 31 door Amnesty International onderzochte Europese landen die een aanpassing in de wet hebben gedaan en hebben opgenomen dat er voor seks expliciet toestemming moet zijn. Schokkend, vinden wij. Je zou denken dat dit voor de wet, met alle verhalen rondom #MeToo, anno 2019 gesneden koek zou zijn. Want seks zonder toestemming is toch echt gewoon verkrachting, it is as simple as that.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA banner

Bron: AD.nl | Beeld: iStock
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.