Het nieuwe vreemdgaan

Wel zoenen, geen sex. Wel met vrouwen, niet met mannen. Of andersom. En allebei ongeveer even vaak. 

Er is weer een nieuwe trend op relatie-gebied genaamd: ‘de nieuwe monogamie’. Dat betekent keiharde afspraken maken over vreemdgaan. Met andere woorden vreemdgaan mag. En blijkbaar ben ik een oude sok want ik vind het niet kunnen.

Volgens Jan Latten, hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam en schrijver van het boek liefde à la carte, werkt monogamie als je het gewoon vindt om je verstand te gebruiken en je te beheersen. Het werkt niet als je ervan uitgaat dat je al je driften moet kunnen uitleven. En dat laatste is toch de sfeer waarin veel twintigers en dertigers zijn opgevoed: je wordt pas gelukkig als je alles doet wat in je opkomt. Ik denk dat mensen die instelling steeds vaker integreren in hun relaties.

Is de mens eigenlijk wel monogaam? Ik heb er al veel discussies over gehad maar kom er niet uit. De relatie- expert Judith Brandt wel. Die beweert dat de mens van nature helemaal niet monogaam is. En het wordt nog gekker, zij stelt dat overspel gewoon een basale behoefte is. Tja als ik zo om mij heenkijk dan begin ik dat eigenlijk ook weleens te denken.

In Viva 34 vertellen twee ‘nieuwe monogamisten’ over hun ervaring.
Nienke (24): ‘zoenen en friemelen met anderen mag, sex niet. Na het zoenen wisselen we geen nummers of mailadressen uit. Tessa (25) en haar vriend gaan een stap verder. Zij hebben regelmatig one-night-stands met anderen, swingen en bezoeken ongeveer eens per drie maanden een parenclub.

Wat vind jij van die nieuwe monogamie, kan het of kan het niet?

CC Beeld: Studio Kluif