Het seksboek waar iedereen over praat

Heb je al gehoord van Fifty Shades of Grey? De hele wereld is in de ban van dit erotische boek. De een zit te soppen op de bank en kan niet wachten tot ze haar partner weer ziet om haar opgekropte lusten de vrije loop te laten, de ander trekt tijdens het lezen haar wenkbrauw op en denkt: moet dit nou?

Vijftig tinten grijs
Natuurlijk was ik razend nieuwsgierig geworden. Als het om seks gaat en iedereen heeft het erover, moet ik daar als heuse LoveBird natuurlijk ook een mening over hebben. Ik bestelde het boek in het Nederlands, met de veel minder spannende titel Vijftig tinten grijs (goh…), want zo denderend is mijn Engels niet.

Even in het kort
Vijftig tinten grijs gaat over de 21-jarige onervaren en naïeve studente Anastacia Steele die per ongeluk kennismaakt met de 27-jarige steenrijke zakenman Christian Grey. Die natuurlijk ook nog eens bloedmooi en onweerstaanbaar is. Ze valt als een blok voor hem, maar hij blijkt er nogal aparte opvattingen op na te houden als het om seks en relaties gaat. Vanwege een moeilijke jeugd is vrouwen pijnigen en domineren de enige manier waarop hij heeft geleerd lief te hebben. Ana wil natuurlijk meer en dus rijst de vraag: kan en wil zij zich volledig onderwerpen aan Christian en haar eigen gevoelens opzij zetten?

Emancipatietechnisch
Critici over de hele wereld maken zich ernstige zorgen. Een boek waarin vrouwen als seksslaven worden neergezet, dat door diezelfde vrouwen ook nog eens graag gelezen (lees: verslonden) wordt? Dat kan echt niet. Emancipatietechnisch een enorme stap terug, zo las ik op diverse websites.

Het leuke van fantaseren
Ik doe daar niet moeilijk over. Een boek is een boek, een fantasie een fantasie. Dat betekent toch niet direct dat alle vrouwen ter wereld massaal naar seksshops rennen of surfen om de nieuwste tuigjes en leren zweepjes in te slaan? Iets wat je leuk vindt om te lezen of om over te fantaseren, hoeft toch niet direct in praktijk te worden gebracht? Dat is nou het leuke van fantaseren: alles mag en alles kan. Ook dingen die misschien eigenlijk niet maatschappelijk verantwoord zijn. Ofzo.

En wat dan nog, als vrouwen die onderwerping wél graag willen. Zolang man en vrouw (of man-man, vrouw-vrouw) allebei happy zijn met hun verhoudingen in de slaapkamer, wat die verhoudingen dan ook mogen zijn, is het toch goed?

Lekker direct
Het moet gezegd: het boek leest heerlijk weg. Het verhaal is wat aan de dunne kant (denk: doktersromannetje), maar de manier waarop E.L. James de seksuele escapades van de hoofdrolspelers omschrijft, bewonder ik. Gewoon, zoals het is. Lekker direct. En geil, vind ik.

Goed nieuws: er is een deel 2 én deel 3, die inmiddels ook in het Nederlands verkrijgbaar zijn. Ik kieper ze as we speak in mijn digitale winkelwagentje.

Beeld: Thinkstock