Het verwerken van liefdesverdriet

geroosterde venkel

Coach Patricia
Wat vervelend te lezen dat jouw vriend na drie jaar jullie relatie verbroken heeft. In de laatste zin schrijf je: “Ik wil er zelf uitkomen”! Dit is een eerste en heel erg belangrijke stap om je liefdesverdriet te verwerken. Je moet namelijk wel echt willen en niet vast blijven houden aan je pijn. Spreek met jezelf af dat je jouw hart zo snel mogelijk zult genezen. Kies er bewust voor om niet vast te houden aan de pijn, of het verdoven van de pijn (door middel van drank), tenslotte weet je toch dat dit niet de oplossing is.

Zoek een rustige stille plek op, waar je comfortabel zit en sluit je ogen. Vraag jezelf wat er diep van binnen speelt. Er kunnen veel verschillende antwoorden komen, onlogisch of raar. Sta jezelf toe om alle gedachten en opvattingen te uiten. Oordeel of veroordeel jezelf niet, dit is tenslotte wat er in jou omgaat. Zo leer je jezelf beter kennen. Het is ook makkelijk om het op te schrijven en het later nog eens terug te lezen.

Coaching
Zie deze situatie als een begin van een nieuw leven. Het is nu jouw tijd! Waar word jij blij en gelukkig van? Misschien is sporten een passie of juist een bezoek aan een museum. Bepaal wat je nu echt leuk vindt om te doen, zonder dat je rekening houdt met een ander. Probeer nieuwe hobby´s te ontdekken en voel geen angst om iets uit te proberen. Sta open om mensen te ontmoeten en toe te laten tot je leven. Wees trots op jezelf in alles wat je doet!

Tips
Tips die kunnen helpen
• Ruim op: maak een selectie van wat je wil bewaren en gooi overtollige spullen waar je toch nooit meer naar kijkt weg. Dit lucht enorm op.

• Ga er eens uit: lekker met goede vriendinnen leuke dingen te doen. Wandelen langs het strand, high tea, winkelen, bioscoop etc. Lekker je gedachten verzetten.

• Vermijd drank: het is heus niet erg om een keer je verdriet te verdrinken, maar om telkens weer naar een fles te grijpen om je opgekropte emoties kwijt te raken, is geen lange termijn oplossing. Zolang je het niet in huis haalt is de verleiding er ook niet.

• Verwen jezelf: ga lekker naar de schoonheidsspecialiste of kapper. Misschien houd je wel van een sauna of gewoon nieuwe lingerie kopen. Verwendagen geven je altijd een super gevoel.

• Blijf positief: probeer positieve dingen te doen, lezen of luisteren. Als je jezelf omgeeft met vrolijkheid, blijheid en positieve dingen, zal jezelf ook meer opgewekter en vrolijker zijn.

Plan
Verwacht niet te veel van jezelf in één keer. Het is normaal om emotioneel te zijn. De ene keer zal je denken `waarom heb ik me ooit zo kunnen hechten aan die man´ en `wat een geschenk dat het voorbij is´. De dag erop denk je misschien weer `ik mis hem zo, was hij maar hier´. Voel je gevoelens en pink een traan weg. Dit is heel natuurlijk en nergens voor nodig om je voor te schamen.

Realiseer wel dat je verantwoordelijk bent voor je eigen innerlijke omgeving. Met dagelijks huilen en zelfmedelijden draag je niet bij aan zelfheling. Kies voor het toelaten van liefde in je hart en probeer op zoek te gaan naar dingen of mensen die je vrolijk maken.

Sanne, vergeet niet om van jezelf te houden, om jezelf te lachen en te genieten van de mooie en prachtige momenten die nog voor je liggen. Veel succes met alles. Ik weet zeker dat het met je doorzettingsvermogen gaat lukken!