Is hij met je aan het flirten?

Flirten

Het kan nogal lastig zijn om vast te stellen of iemand met je flirt. Lang leve wetenschappers die in ons flirtgedrag doken en vijf verschillende manieren van flirten wisten te onderscheiden. Handig!

Voor het onderzoek van de universiteit van Kansas werden 102 heterosexuele mannen en vrouwen die elkaar niet kenden gevraagd om vragenlijsten in te vullen die hielpen met het vaststellen van hun manier van flirten. De deelnemers moesten vervolgens 10 tot 12 minuten in paartjes met elkaar praten en vragen stellen zoals bijvoorbeeld ‘Waar ben je het meest trots op in je leven?’. Deze gesprekjes werden vastgelegd en geanalyseerd op flirtgedrag. Uiteindelijk kwamen er vijf verschillende flirtstijlen naar voren: fysiek, traditioneel, oprecht, speels en beleefd. Op welke manier flirt jij? En hoe wordt er eigenlijk met jou geflirt?

Fysiek

Het zal je niet verbazen dat er bij deze stijl veel lichaamstaal komt kijken. Enkele voorbeelden: knikken met je hoofd terwijl je lacht en het laten zien van je handpalmen tijdens het praten. Wat de onderzoekers opviel is dat mannen die op deze manier flirten minder complimentjes geven en iemand minder vaak flirterig aankeken. De onderzoekers denken dat dit komt doordat dit type flirter het echt moet hebben van non-verbale communicatie bijvoorbeeld in een club en vriendschap niet zal gebruiken als een manier om iets voor elkaar te krijgen bij de ander.

Traditioneel

De mensen die op een traditionele manier flirten geloven dat mannen de eerste move moeten maken. Vrouwen die op deze manier flirten lieten vaak hun handpalmen zien, dit werd in een eerdere studie gecategoriseerd als een manier om de ander uit te nodigen een move te maken. Vrouwen die op deze manier flirten zijn vaak speelser in het begin van een gesprek met een man die ze interessant vinden. Mannen die op deze manier flirten leunen richting hun gesprekspartner, zetten in de eerste helft van het gesprek een hogere stem op en kruisen hun benen af en aan waardoor ze hun houding opener maken.

Oprecht

Iemand die op deze manier flirt probeert een emotionele connectie met de ander tot stand te brengen door oprechte interesse te tonen. Als jij een vent leuk vindt en op deze manier flirt, is de kans groot dat je een aantal keer zijn kant op gluurt, en weer wegkijkt, om je interesse duidelijk te maken. Oprechte vrouwelijke flirters lachen veel, mannen buigen naar je toe net als traditionele flirters maar kruisen ook hun armen en benen regelmatig.

Speels

Deze manier van flirten is een soort boost voor je zelfvertrouwen. Het is niet altijd iets wat mensen doen bij romantische interesse. Met name mannelijke speelse flirters strooien met complimentjes. Mannen zetten hun borst uit. En vrouwen gaan van een beetje gluren en wegkijken in het begin naar heel flirterig oogcontact maken gedurende het gesprek.

Beleefd

Bij deze vorm van flirten ligt het er minder dik bovenop. Deze personen proberen het te doen volgens het boekje. Manieren, geen sexuele communicatie en weinig directe moves. Deze flirters houden afstand en kunnen daardoor ook wat droog overkomen.

Bron: Glamour US
Beeld: iStock